Washington csalódott az Hagia Szophia mecsetté alakítása miatt

Washington csalódott az Hagia Szophia mecsetté alakítása miatt

Az 532 és 537 között épült isztambuli Hagia Szophia (Fotó: Nserrano/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Washington „csalódott” az isztambuli Hagia Szophia mecsetté alakítása miatt – hangoztatta Morgan Ortagus, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pénteken kiadott közleményében.

„Csalódottak vagyunk a török kormány döntése miatt, amellyel megváltoztatta az Hagia Szophia státuszát” – olvasható a közleményben. Morgan Ortagus mindazonáltal leszögezte: az amerikai kormányzat „tudomásul veszi a török kormány azon kötelezettségvállalását, hogy minden látogató számára garantálja a belépést” a mecsetté alakított egykori székesegyházba.

A Hagia Sophia 1935 óta múzeum volt. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, de Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a világi Törökország megteremtője múzeummá alakíttatta át. Egy konzervatív egyesület 2016-ban pert indított annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki semmisnek azt az 1934. november 24-i minisztertanácsi döntést, amely az Hagia Szophia múzeummá alakításáról rendelkezett.

Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken már be is jelentette, hogy az első muszlim imát július 24-én tartják az Hagia Szophiában. Erdogan ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a volt bizánci bazilikát továbbra is az emberiség közös örökségének tekinti, és az  épület ”az új státuszával még őszintébb, még páratlanabb módon fog átölelni mindenkit”.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a múlt héten azt hangsúlyozta: az Hagia Szophia (múzeumi) státusza Törökország „példás elkötelezettségét” bizonyítja az ország „különböző történelmi és vallási hagyományainak tiszteletben tartása iránt”. Pompeo akkor leszögezte, hogy bármiféle változtatás kockáztatná „e figyelemre méltó emlékmű örökségének megfakulását”.

Az Hagia Szophia újbóli mecsetté avanzsálását Recep Tayyip Erdogan államfő lebegtette be egy tavalyi választási nagygyűlésen.

(MTI)