Washington leállíthatja az orosz gáz és olaj importját

Washington leállíthatja az orosz gáz és olaj importját

Joe Biden 2021. június 15-én megérkezik Genfbe, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal (Fotó: REUTERS/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Washington betiltaná az orosz olaj importját, hogy így büntesse Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt – írja a Reuters, Chris Coons demokrata szenátorra hivatkozva. Ugyanerről ír a CNN, amelynek három, névtelenséget kérő forrás is megerősítette: Joe Biden amerikai elnök kész arra, hogy megtiltsa az orosz energiahordozók, így az olaj, a földgáz és a szén amerikai importját.

Az Egyesült Államok sajtóértesülések szerint egyoldalúan, európai szövetségesei nélkül döntött a korlátozó intézkedésről, mivel az orosz energiaimporttól sokkal jobban függő európai államok – (köztük az orosz gáz legnagyobb fogyasztójának számító Németország, de Ausztria, Magyarország és Szlovákia is) nem értenek egyet az orosz forrás teljes kizárásával.

Amerika csak energiaszükségleteinek durván 8 százalékát fedezi az orosz importból, és ennek mintegy 3 százalékát teszi ki a felvásárolt nyersolaj.