Washington Post: Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantását is javasolta

Washington Post: Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték felrobbantását is javasolta

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kiszivárgott amerikai hírszerzési dokumentum szerint Volodimir Zelenszkij zárt ajtók mögött arra tett javaslatot, hogy robbantsák fel a Magyarországra kőolajat szállító Barátság vezetéket – írja az iratra hivatkozva a The Washington Post. Az amerikai lap cikke szerint miközben az ukrán elnök elnyerte a nyugati vezetők bizalmát azzal kapcsolatban, hogy a tőlük kapott fegyvereket csak Ukrajna területén belül használják, addig zárt ajtók mögött merészebb elképzeléseket javasolt kormánya tagjainak: orosz falvak elfoglalását, hogy befolyást szerezzen Moszkvával szemben, illetve egy olyan vezeték bombázását, amely orosz olajat szállít a NATO-tag Magyarországra. „Zelenszkij titokban nagy hatótávolságú rakéták után sóvárog, hogy Oroszország határain belüli célpontokat találjon el” – derül ki az amerikai hírszerzés titkosított dokumentumaiból, amelyek részletezik a legfőbb segítőivel és katonai vezetőkkel folytatott belső kommunikációját.

A magyar érintettségű iratról a Washington Post cikke azt írja: erről egy február közepén, Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen esett szó. A találkozón „Zelenszkij kiemelte, hogy ... Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a Barátság csővezetéket, és tönkre tenni a valószínűsíthetően orosz olajra erősen épülő magyar [miniszterelnök], Orbán Viktor iparát” – idézi a dokumentum szövegét az amerikai lap. A cikkben azt is megjegyzik, a beszélgetés részletezésében a hírszerzési tisztviselők elismerik, hogy Zelenszkij „dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ezért túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg”, ami nem tartozik a többi beszámolóhoz, amelyek szerint Zelenszkij merész katonai akciót javasolt. „Bár Magyarország névlegesen a nyugati szövetség tagja, Orbánt széles körben Európa Kreml-barát vezetőjének tartják” – jegyzi meg a Washington Post.

Az amerikai lap arra is emlékeztet, hogy amikor egy kijevi interjújukban megkérdezték tőle, hogy javasolta-e Oroszország egyes részeinek megszállását, Zelenszkij „fantáziálásnak” minősítette az amerikai hírszerzés állításait, de megvédte a jogát, hogy országa védelmében nem hagyományos taktikát alkalmazzon. „Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje magát, és ezt meg is tesszük. Ukrajna nem szállt meg senkit, hanem fordítva” – mondta az interjúban Zelenszkij, megjegyezve azt is: „amikor ennyi ember halt meg, tömegsírokat ástak és a népünket megkínozták, biztos vagyok benne, hogy minden trükköt be kell vetnünk”.

Az amerikai lap azt is megjegyzi, a nagy hatótávolságú rakéták használata Oroszországon belüli csapások mérésére különösen érzékeny téma a Fehér Ház számára, ahol régóta aggódnak amiatt, hogy az ukrajnai konfliktus irányíthatatlanná válhat, és katasztrofális patthelyzetet idézhet elő az Egyesült Államok és Oroszország, a világ legnagyobb atomhatalmai között.