Weber: Elvárom Orbántól, hogy bocsánatot kérjen és befejezze az akciót

Weber: Elvárom Orbántól, hogy bocsánatot kérjen és befejezze az akciót

Soros György és Jean-Claude Juncker a kormány plakátján (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két, a szokottnál harciasabb interjú is megjelent szombaton Manfred Weberrel, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetőjével és EP-választási csúcsjelöltjével a Fidesz új plakátkampánya kapcsán. Közben pedig kiderült, a kormány március 15-én abbahagyná ezt az akciót, kérdés, hogy az elég lesz-e.

Nagyon bonyolultnak minősítette az Európai Néppárt és a Fidesz jelenlegi viszonyát Manfred Weber a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilapnak adott, szombaton közölt és az MTI által szemlézett interjúban.

„Bonyolult velük együttműködni, ha azt nézzük, hogyan viselkednek és hogy viselkedik a magyar kormány” – válaszolta Weber arra a kérdésre, hogy az EPP a májusi európai parlamenti választások után is úgy számol-e a Fidesszel, mint a pártcsalád tagjával.

„Egy dolog azonban világos – megköveteljük az alapelvek betartását. Ezek a jogállamiság, a független média és bíróságok, a korrupció elleni harc és a tudományos kutatás szabadsága. Ezek az aspektusok nem csak kulcsfontosságúak, de ezeken alapszik az egész Európai Unió” – szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

Miért Soros? | Magyar Hang

Az erősebb kutya bölcsessége évszázados törvény a Kárpát-medencében – ennyi és nem több Orbán Viktor ideológiája.

„Az Európai Bizottság elnökeként szigorúan tartanám magam ahhoz, hogy ezeket az elveket az unióban senkinek sem engedjük megsérteni” – hangsúlyozta Weber. Hozzátette: a jövőben mérlegelni kell olyan szankciók létrehozását, amelyeket az EU alapelveit megsértő tagállamok ellen lehetne bevezetni.

Manfred Weber ismételten úgy fogalmazott, hogy az Európai Néppárt számára a Fidesz nehéz partner, amellyel „nagyon bonyolult” vita folyik azokról a jogszabályokról, amelyeket „Orbán vezetett be Magyarországon az egyetemekkel és a civil szervezetekkel összefüggésben”. Azt mondta, hogy az EPP európai parlamenti képviselői éppen ezért szavazták meg az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen.

„Ez a legerősebb eszköz, amely ma a rendelkezésünkre áll. Feladatunk, hogy fellépjünk az ellen az állam ellen, amely nem tartja be az alapelveket. Senkivel sem lehet ilyen szempontból kivételt tenni. Így van ez a korrupció esetében Romániában vagy Jan Kuciak újságíró meggyilkolása esetében Szlovákiában. Európának meg kell követelnie a jog betartását. Ebben, mint a (Európai) Bizottság elnöke, nem ismernék kompromisszumot” – fejtette ki Manfred Weber a Lidové Novinyben megjelent interjúban.

„Orbán Viktor politikailag rossz úton jár”

Súlyos kárt okozott az Európai Néppártnak Orbán Viktor a migrációval foglalkozó új magyar kormányzati kampánnyal – ezt a Der Spiegel című német hírmagazinnak mondta Weber, hangsúlyozva, hogy a kampányt le kell állítani.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Der Spiegel szombati, digitális formátumban péntek este megjelent számában közölt interjúban, melyet az MTI szemlézett, kiemelte: „bajornak, németnek és európainak lenni, mindez számomra összetartozik, az olyan embereknek viszont, mint Marine Le Pen vagy Matteo Salvini ezek ellentétek”, egymást kizáró fogalmak. Ezért a választók a május 26-i EP-választáson „két nagyon különböző modell közül választhatnak”.

Részben Orbánék miatt lép ki az Európai Néppártból egy horvát párt | Magyar Hang

Nem akarnak a magyar kormánnyal azonos pártszövetségben maradni, akik azért vásárolnak Horvátországban médiát, hogy a gyűlöletpropagandájuknak helyet biztosítsanak – többek között ezzel indokolják lépésüket.

„Orbán Viktor politikailag rossz úton jár” – tette hozzá arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor személyében az EPP soraiban is van „lázító” politikus, aki a hazájában „hangulatot kelt a migránsok ellen”. Mint mondta, a politika stílusával és a demokratikus berendezkedés alapvető kérdéseivel kapcsolatban vannak „átfedések” a magyar kormányfő és Matteo Salvini, az olasz Liga és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetőjének politikája között. „Ez pedig „nem az én utam és nem az EPP útja” – húzta alá Manfred Weber.

„Nem lehet napirendre térni”

Arra a kérdésre, hogy a CSU és testvérpártja, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) kezdeményezi-e a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését, kijelentette, hogy „Orbán Viktor súlyosan ártott az EPP-nek nyilatkozataival és plakátakciójával”, ezért „elvárom tőle, hogy bocsánatot kérjen és befejezze az akciót”. Hozzátette, hogy „nem lehet napirendre térni” az ügy felett, és a kérések, felszólítások már nem elégségesek, ezért „nagyon hamar” konkrét lépések következnek.

A Fidesz EPP-tagságával kapcsolatban „minden lehetőség nyitva áll” – mondta arra a kérdésre, támogatja-e az EPP egyes tagpártjainak törekvését a Fidesz kizárására. Kifejtette, hogy az EU-ban működő jobbközép pártokat összefogó pártcsaládban tárgyalásokat folytatnak az ügyről és döntéseket hoznak majd arról, hogy a továbbiakban miként alakítsák a kapcsolatokat Orbán Viktorral. Elmondta, hogy tesz majd erre vonatkozó javaslatokat.

Se veled, se nélküled - a Fidesz és a Néppárt esete | Magyar Hang

Bár a feszültség tapintható a Néppárton belül, a választásokig biztosan nem zárják ki a Fideszt, hanem továbbra is arról próbálják meggyőzni Orbán Viktort, hogy változtasson a politikáján.

A többi között arról is szólt, hogy az EPP-ben gyökeres változás tapasztalható az Orbán Viktor iránti viszonyulásban. Ezt a változást jellemezve kijelentette, hogy „ami elég, az elég, ez a mi üzenetünk”.

Az EP-választási kampányról szólva aláhúzta, hogy az EPP csúcsjelöltjeként ő határozza meg a választási kampányt az EPP vezetőségével együtt, és nem Orbán Viktor. Mint mondta „Orbán megközelítése gyenge”, a saját, önálló javaslatai „pozitív” népszerűsítése helyett „a félelemkeltéssel operál”.

Március 15-én leszednék a plakátokat

Péntek estig hét ország kilenc pártja kérte hivatalosan az EPP-ből, hogy zárják ki a Fideszt, ami alapján napirendre kell venni a kérdést. Mondjuk ezek a Néppárt kis pártjai közül kerültek ki, a nagyok egyelőre kivárnak. A 444.hu információi szerint, amikor Gulyás Gergely és Balog Zoltán kedden Berlinbe utazott, hogy a párt német szövetségeseit megnyugtassa, akkor konkrét ajánlatokat is tettek. A lap szerint azt, hogy március 15. után leszedik a Juncker–Soros plakátokat, és az EP-kampány hajrájában tartózkodni fognak a hasonlóan provokatív stílustól.

A 15-i plakátleszedést aztán Kovács Zoltán szombati Twitter-bejegyzésében meg is erősítette, igaz, úgy, mintha mindig is addig tervezték volna a kampányt.