WHO: Érkeztek jelentések egészségügyi dolgozók elleni támadásokról

WHO: Érkeztek jelentések egészségügyi dolgozók elleni támadásokról

Azonosítatlan tárgy maradványai egy robbanás után Kijevben 2022. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Mikhail Palinchak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ukrajnai képviselője, Jarno Hubicht a The Guardiennek nyilatkozott az ostromlott ukrajnai települések helyzetéről. A világszervezet aggódik a kórházak ellátottsága és az egészségügyi dolgozók biztonsága miatt is.

Hubicht a brit napilapnak elmondta: néhány város izolálódik és olyan jelentéseket kapnak, amelyek szerint az emberek nem érzik biztonságban magukat, amikor támadás alatt kell egészségügyi ellátást igénybe venniük. Ez egyre nagyobb területre jellemző, ahogy a katonai offenzíva egyre szélesedik és egyre közeledünk egy humanitárius krízishez. Egyes helyeken az egészségügyi szolgáltatásokat óvóhelyekre és pincékbe költöztették.

Elmondása szerint nincs teljes képük a helyzetről, de aggódnak az áramellátásért, ami fontos a gépek, az oxigén- és más intenzív terápiák működtetéséhez. Ahol katonai offenzíva zajlik, ott felmerül az ellátás kérdése is, és míg egyes kórházak egy-két hétre el vannak látva, néhány már most kifut a készletekből. Hubicht fontosnak nevezte a humanitárius jog betartását és az egészségügyi dolgozók védelmét is. Jelenleg egyes sofőrök félnek attól, hogy gyógyszerért induljanak, és érkeztek jelentések egészségügyi dolgozók elleni támadásokról is.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!

Címkék: WHO, ukrajnai háború