Zelenszkij tízpontos béketervvel állt elő a G20-csúcstalálkozón

Zelenszkij tízpontos béketervvel állt elő a G20-csúcstalálkozón

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyílt béketárgyalásokat szeretne, és az ENSZ Alapokmány, valamint a nemzetközi jog alapján igazságosan lezárni az agresszív orosz háborút. Az elnök a minszki egyezmények Oroszország általi megsértésére utalva kijelentette, nem lehet megbízni az oroszokban: szó sem lehet Minszk 3-ról, mert Oroszország azonnal megsértené az egyezséget – írja a The Guardian.

A tanácskozáson résztvevő G20-vezetők előtt videóüzenetében úgy fogalmazott, amennyiben Oroszország nem reagál javaslatára, az azt jelenti, ismét meg akarják téveszteni a világot, és befagyasztani a konfliktust éppen akkor, amikor közeleg az oroszok veresége.

A tízpontos javaslatban a következő pontok szerepelnek: nukleáris, élelmezési- és energiabiztonság, a hadifoglyok és deportáltak elengedése, a területi integritás helyreállítása az ENSZ Alapokmánya szerint, az orosz csapatok kivonása és az ellenségeskedések beszüntetése, a háborús bűnösök felkutatása és jóvátétel, a szennyezett környezet megtisztítása, biztonsági garanciák az eszkaláció elkerülése érdekében, a háború végleges lezárása egy egyezmény aláírásával.

Az oroszok azonnal visszadobták a labdát: Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint az ukrán elnök javaslata „nem vehető komolyan”, sőt, szerinte Kijev „nincs önálló döntéshozatali helyzetben.”

Miközben a világ vezetői még a G20-ak indonéziai találkozóján tartózkodnak – ahol elítélték az Ukrajna elleni háborút –, az oroszok kedden újra Ukrajna fővárosát, Kijevet támadták. Egyes magyarázatok szerint Moszkva Zelenszkij keddi beszédére reagálhatott ezzel, az ukrajnai brit nagykövet pedig arról írt, hogy a „megalázó herszoni visszavonulás” miatt dönthettek a légicsapások mellett.