Zelenszkij: a dombaszi csata kimenetele meghatározza a teljes háború irányát – ukrajnai háborús összefoglaló

Zelenszkij: a dombaszi csata kimenetele meghatározza a teljes háború irányát – ukrajnai háborús összefoglaló

Háború Ukrajnában (Fotó: Defence of Ukraine)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy az ukrán védők súlyos veszteségeket szenvednek Szjevjerodonecknél és Liszicsanszknál. E két egymáshoz közeli városban zajlanak most az ukrajnai háború legsúlyosabb küzdelmei. Az orosz agresszorok közben megadásra szólították fel Szjevjerodonecket, ahonnan már nincs kiút, hiszen felrobbantották az összes menekülésre alkalmas hidat a város körül.

A városi Azot vegyi gyárban több száz katona és civil barikádozta el magát – hasonlóan a korábban Mariupolban kialakult helyzethez. A luhanszki régió ukrán kormányzója, Szerhij Hajdaj elmondta, hogy nagyjából negyven gyermek is tartózkodik a gyárban. Az orosz támadók azt ígérik, hogy szerdán humanitárius korridorokat létesítenek a civilek menekülése érdekében, de korábban már számtalanszor ígérték ezt, ami a legtöbb esetben hazugságnak bizonyult, és tűz alá vették a menekülő fegyvertelen civileket.

Zelenszkij megismételte nehézfegyverekre vonatkozó kérését a nyugat felé. A helyettes védelmi miniszter elmondta, hogy eddig Ukrajna csak egytizedét kapta meg a kért fegyvereknek, de ezek nélkül nincs mód a győzelemre. Különösen rakétaellenes fegyverekre lenne szükségük, mert jelenleg a városok jórészt védtelenek az orosz rakétákkal szemben.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden Madridban kijelentette, hogy a katonai szövetségnek meg kell erősítenie védelmi képességeit a keleti határai mentén. A főtitkár elmondta, hogy a NATO hét európai tagja egyértelműen támogatja Svédország és Finnország felvételét a szövetségbe, amit „történelmi döntésnek” nevezett.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy ideiglenes silókat emelnek Ukrajna határai mentén, például Lengyelországban, hogy ezzel támogassák az ország gabonaexportját. Jelenleg Ukrajnában 20 millió tonna gabona rostokol, amit a háború miatt nem tudnak exportálni. Az orosz támadók a vádak szerint részben ellopják a terményt, részben pedig a világ zsarolására használják az ellehetetlenített gabonaexportot.