Zelenszkij arról beszélt, a háború kitörése után rögtön likvidálni akarták az oroszok

Zelenszkij arról beszélt, a háború kitörése után rögtön likvidálni akarták az oroszok

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háború első óráiban már orosz ejtőernyős egységeket küldtek Volodimir Zelenszkij elfogására, és az orosz erők kétszer kíséreltek meg betörni az elnöki hivatalba – derül ki a Time magazin riportjából, amelyben Zelenszkij és több munkatársa is megszólal.

A háború kitörése utáni első órákat és napokat idézte fel a Times magazinnak Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. Elmondása szerint az oroszok már a háború első óráiban megpróbálták bevenni a kijevi kormányzati negyedet, és a hadsereg arról értesítette az elnököt, hogy orosz ejtőernyős egységek érkeztek az ő és a családja elfogására, illetve megölésére.  – Korábban csak filmekben láttunk ilyet – tette hozzá Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetvezetője.

Miközben az ukrán csapatok az orosz erőket verték vissza az utcákon, az elnöki testőrség megpróbálta elbarikádozni az épületet. Éjszaka tűzharc folyt a kormányzati negyedben, és felfegyverezték az elnököt és a környezetét, pedig elmondásuk szerint alig néhányan tudtak bánni a fegyverekkel. Zelenszkij elmondása szerint ekkor még a családja is vele volt. Közeli munkatársa, Olekszij Aresztovics szerint az oroszok kétszer próbálták meg lerohanni az elnöki hivatalt.

Ekkor kapta a korábban már ismertté vált kimenekítési ajánlatokat brit és amerikai részről, hogy egy közeli helyszínről, esetleg Kelet-Lengyelországból irányítsa tovább az országot. Ekkor hangzott el az elnök azóta híressé vált válasza: "Lőszerre van szükségem, nem fuvarra".