Zelenszkij az ENSZ-nek: Oroszország vétójoga a halál joga

Zelenszkij az ENSZ-nek: Oroszország vétójoga a halál joga

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjaihoz intézett beszédében az ENSZ hatékonyabb működése érdekében sürgette a nemzetközi szervezet reformját, és arra kérte a BT tagjait: fosszák meg Oroszországot vétójogától.

Az ukrán elnök kijelentette: Oroszország esetében olyan államról van szó, amely az ENSZ BT-beli vétójogát „a halálhoz való jogként” használja.

„Tegnap tértem haza Bucsa városából, amelyet nemrég szabadítottak fel az orosz csapatoktól. Nincs olyan bűncselekmény, amit ne követnének el. Az orosz katonaság mindenkit megkeresett és célzottan megölt, aki a hazánkat szolgálta” – tette hozzá az ukrán elnök. Mint a Telex idézi az ukrán elnököt: „lelőttek és megöltek nőket a házuk előtt, egész családokat öltek meg, felnőtteket és gyerekeket, és megpróbálták elégetni a holttesteket”.

Zelenszkij szerint az orosz csapatok tettei „nem különböznek más terroristákétól, például az Iszlám Államétól”, akik el akarják pusztítani az etnikai és vallási sokszínűséget, majd háborúkat szítanak, és minél több civilt akarnak megölni.