Zelenszkij az orosz atomipar szankcionálására kéri az Európai Uniót

Zelenszkij az orosz atomipar szankcionálására kéri az Európai Uniót

Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép a zaporizzsjai atomerőmű 1-es blokkjáról a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna állami atomenergia-vállalata, az Energoatom vasárnap azt közölte, hogy egy munkás megsérült, amikor szombaton este találatok érték Európa legnagyobb atomerőművét. A Telegram azt írta, hogy megsérült a zaporizzsjai atomerőmű raktára is, ahol 174 kiégett nukleáris fűtőanyagot tartalmazó konténer tárolnak. Az ukránok szerint az erőművet oroszok támadják, ám Moszkva ezt tagadja, és azt állítja, hogy az ukránok lövik a területet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz „nukleáris terrorra” hivatkozva határozottabb nemzetközi választ sürget. A The Guardian információi szerint Zelenszkij az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel folytatott telefonbeszélgetése során az orosz atomipar és a nukleáris üzemanyag elleni szankciók bevezetését kérte.