Vízellátási gondok Ukrajnában: Zelenszkij elmondta, hol a legsúlyosabb a helyzet

Vízellátási gondok Ukrajnában: Zelenszkij elmondta, hol a legsúlyosabb a helyzet

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egy nap leforgása alatt csaknem hatmillió ukrajnai lakos otthonába kapcsolták vissza az áramot, a vezetékes vízellátással azonban továbbra is nagy gondok vannak – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videoüzenetében.

– A javítási munkálatok a pénteki terrorcsapás után is megszakítás nélkül folytatódnak. Természetesen még sok munka van a rendszer stabilizálásán – mondta az elnök szombat éjszaki üzenetében. Kifejtette, hogy problémák vannak a távfűtéssel, és nagy gondok a vízellátással. A legnehezebb a helyzet a fővárosban, Kijevben és környékén, valamint főként Vinnicja és Lviv megyében. Ismételten azzal a felhívással fordult a nemzetközi partnerekhez, hogy biztosítsanak Ukrajnának megbízható légvédelmi pajzsot.

Kijelentette, hogy a Nyugat képes lenne száz százalékos védelmet nyújtani az ukrán embereknek az orosz rakétákkal szemben. – Ha megkapjuk, akkor az orosz terror fő formája, nevezetesen a rakétaterror egyszerűen lehetetlenné válna. Csak ez jelent biztonságot emberek milliói számára, és az egész katonai helyzet stratégiailag átalakulna. Minél kevesebb lehetősége van Oroszországnak a terrorra, annál több lehetőségünk lesz szavatolni a békét – hangoztatta.

A háború ellenére is állítottak karácsonyfát

Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közben nyilvánosan cáfolta, hogy Ukrajna felújítaná a villamosenergia-exportját. Mint közleményében írta, Oroszország hamis levelet terjeszt, amelyben Volodimir Kudrickij, a vállalt vezetője állítólag erről írt az ukrán energetikai minisztériumnak. – Az oroszok megint megpróbálják elhitetni az ukránokkal, hogy az áramkimaradásokért az energetikai szakemberek a felelősek, nem pedig a kilenc nagyszabású orosz rakétatámadási hullám – szögezte le a vállalat

Olekszandr Kamisin, az ukrán állami vasúttársaság vezetője a Twitteren közzétette, hogy a kijevi központi vasútállomáson felállítottak egy újévi fenyőfát, amelyen a díszvilágítást szobabicikli tekerésével lehet felkapcsolni. – Háború? Áramszünet? Nincs karácsonyfa? Nem hiszitek el, mit találtunk ki – írta a közzétett videofelvétel kísérőszövegében. A videofelvételen az látható, hogy a karácsonyfaégők felgyulladnak, miközben egy férfi tekeri a szobabiciklit.

(MTI nyomán)