Zelenszkij esélyes a Nobel-békedíjra?

Zelenszkij esélyes a Nobel-békedíjra?

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól Kijevben 2022. február 24-én (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerte a világon nagyon népszerűvé vált Volodimir Zelenszkij, a komikusból honvédő háborút vezető államférfivé lett ukrán elnök. Számos politikus és közéleti személyiség az ukrán szabadságharc letéteményeseként tekint rá. Emiatt természetes módon felmerültek azok a találgatások, miszerint esetleg Zelenszkij kaphatja idén a Nobel-békedíjat.

Nos, ezt kizárni nem lehet, de meglehetősen valószínűtlen. A Nobel-békedíj jelölési időszaka ugyanis január 31-én lezárult. Addig volt lehetőségük az erre jogosult politikusoknak, volt díjazottaknak, professzoroknak jelölni valakit. 

A díjat odaítélő Norvég Nobel-bizottság közlése szerint a határidőig összesen 343 jelölés érkezett (251 személyről és 92 szervezetről). Nem lehet tudni, hogy ezek között szerepel-e Volodimir Zelenszkij is. Emellett a Nobel-bizottság tagjainak is lehetőségük van a saját jelöltjeiket elővezetni a bizottság első ülésén, ami most hétfőn volt. Ez tehát alkalmat teremthetett arra, hogy egy bizottsági tag bedobhassa Zelenszkij nevét.

Ha nem nyeri el a díjat az ukrán elnök, valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, hogy jelölték-e egyáltalán, mert a Nobel-bizottság soha nem kommentál semmilyen hírt a jelölésekkel és a nyertes kiválasztásával kapcsolatban.