Zelenszkij: a világnak fel kell készülnie arra, hogy Putyin atomfegyvert vethet be

Zelenszkij: a világnak fel kell készülnie arra, hogy Putyin atomfegyvert vethet be

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken azt mondta, „a világ minden országának” fel kell készülnie arra a lehetőségre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök taktikai nukleáris fegyvereket vethet be az Ukrajna elleni háborúban. Erről a CNN-nek adott interjújában beszélt péntek délután.

Az ukrán elnök szerint Putyin akár atom- akár vegyi fegyvereket is kész bevetni, mert semmire sem becsüli az ukrán emberek életét. – Nemcsak nekem, hanem az egész világnak, az összes országnak aggódnia kell, mert ez nemcsak információ lehet, hanem az igazság – mondta. Mint hozzátette, nem félni kell ettől, hanem készülni kell az eshetőségre. – Viszont ez nemcsak Ukrajna kérdése, hanem az egész világé – tette hozzá.

Zelenszkij eddig az Oroszországgal vívott mintegy 50 napos háborúban mindvégig Ukrajnában maradt, miközben az ukrán erők ellenálltak a Kreml Kijev elfoglalására irányuló kísérleteinek. Ukrajna arra számít, hogy a napokban beindulhat egy nagyobb orosz hadművelet a Donyec-medencében. Hosszú és véres csatára van kilátás, aminek az eredménye új alapot adhat a fegyverszüneti tárgyalásokra.

A hét közepén elsüllyedt az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója, a Moszkva, ukrán források szerint a tűzben és robbanásban életét vesztette a cirkáló kapitánya is.