Zelenszkij: Ha az egyeztetések elbuknak, az akár egy III. világháborúhoz is vezethet

Zelenszkij: Ha az egyeztetések elbuknak, az akár egy III. világháborúhoz is vezethet

Volodimir Zelenszkij felszólalása az EP-ben (Képernyőfelvétel: Európai Parlament / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kész tárgyalni Vlagyimir Putyinnal az ukrán elnök, de úgy látja, ha az egyeztetések elbuknak, az akár egy III. világháború kirobbanásához is vezethet. Volodimir Zelenszkij erről a CNN műsorában beszélt, Fareed Zakaria kérdezte őt. Az elnök kifejtette, az orosz erők azért érkeztek az országba, hogy végezzenek velük, de ők mégis kitartottak, méltósággal viselték a rájuk mért csapásokat. A méltóság viszont nem ment életeket, ezért úgy látja, ha csak egy százalék esély is van rá, hogy tárgyalásokkal sikerüljön lezárni a háborút, akkor élni kell ezzel a lehetőséggel.

Zelenszkij hozzátette, hogy vannak olyan kompromisszumok, amelyeket Ukrajna nem köthet meg a tárgyalások során. Így független államként nem fognak beleegyezni a területi egységüket érintő követelésekbe, márpedig Oroszország azt követeli, hogy Ukrajna fogadja el Krím, illetve a szakadár donbasszi köztársaságok függetlenségét. Zelenszkij szerint az ukrán nép már elmondta, mit gondol minderről, amikor nem virágcsokrokkal, hanem bátorsággal, fegyverrel a kézben fogadták az orosz katonákat. – Nem tudod rávenni egy másik állam elnökét erőszakkal, hogy teljesítse a követeléseid – fogalmazott Zelenszkij. 

Az ukrán elnök szerint ha NATO-tagok lennének, ez a háború nem tört volna ki. Egyúttal jelezte, ha a NATO-tagok készek őket a szövetségben látni, akkor sürgősen hozzák meg az erről szóló döntéseket, mert most naponta halnak meg emberek a háborúban. Viszont ha csak azt szeretnék, hogy Ukrajna elválassza a két világot egymástól, és nem állnak készen az ukrán emberek megvédésére, akkor mondják ki ezt. Elmondása szerint személyesen is kérte, adjanak világos választ hogy egy, két, esetleg öt év múlva tagok lehetnek-e vagy sem. A válasz pedig világos volt, Ukrajna nem lesz NATO-tag, viszont a nyilvánosság előtt úgy tesznek továbbra is majd, mintha az ajtók nyitva állnának. 

Zelenszkij továbbá nevetségesnek, komolyan vehetetlennek nevezte Putyin állítását, miszerint az ukrán kormány tele lenne neonácikkal. Az ukrán elnök szerint Oroszország vezetője egy információs buborékban él, az ilyen kijelentései pedig aggodalommal töltik el, hogy mi mindent lehet képes ezek után még megtenni. Zelenszkij szerint ha Putyin valóban hisz abban, amit mond, ha elhiszi, hogy ez nemcsupán egy játék, az szörnyűséges dolgokat vetíthet még előre.

A háborúról szóló, percről percre tudósításunkat ITT tudja elolvasni.