Zelenszkij: Kijevbe jön az amerikai külügyminiszter

Zelenszkij: Kijevbe jön az amerikai külügyminiszter

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amennyiben Oroszország megöli Mariupol védőit, vagy kiírja a függetlenségi népszavazást a részben megszállt déli Herszon és Zaporizzsja régiókban, Ukrajna felfüggeszti a béketárgyalásokat Moszkvával – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este a kijevi metró egyik állomásán tartott sajtótájékoztatóján.

„Ha az embereinket megölik Mariupolban, ha álnépszavazást hirdetnek az új álköztársaságokban, Ukrajna nem vesz részt semmilyen tárgyalási folyamatban” – mondta Zelenszkij. Úgy folytatta, hogy a népszavazás lefolytatása „nem lesz hasznos a helyzet diplomáciai rendezése szempontjából”. „Diplomáciai úton akadályozni fogja a háború befejezését” – mondta. „Ez határozottan rossz lépés Oroszország részéről. Ez azt bizonyítja, hogy azelőtt minden, a diplomáciai csoportok találkozói, az egész csak fikció és politikai színház volt, nem mellesleg nagyon rossz színészekkel” – tette hozzá.

Ennek ellenére továbbra is találkozni szeretne Vlagyimir Putyinnal a háború befejezése érdekében. „Úgy gondolom, hogy aki elindította ezt a háborút, az be tudja fejezni” – mondta. Hozzátette: „nem fél attól, hogy találkozzon” Putyinnal, ha ez a két nemzet közötti békeegyezség megkötését jelentheti.

Bejelentette azt is, hogy az amerikai külügyminiszter és védelmi miniszter is Kijevbe utazik vasárnap. „Nem hiszem, hogy ez titok, hogy holnap emberek jönnek hozzánk az Egyesült Államokból, Blinken és a védelmi miniszter (Lloyd Austin), akik hozzánk jönnek" – mondta. Hozzátette: „Ha a biztonsági helyzet lehetővé teszi, arra számítunk, hogy az Egyesült Államok elnöke is eljön és beszélni fog velünk."

A CNN ennek kapcsán megkereste az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumát és Külügyminisztériumát, de a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az esetleges utazást. A Guardian a bejelentés kapcsán azt hangsúlyozta, hogy nem világos, hogy Volodimir Zelenszkij felfedett-e olyan információkat, amelyeket az amerikai tisztviselők valószínűleg biztonsági okokból nem akartak tudatni.

„Nem szabad üres kézzel idejönniük. Konkrét dolgokra és konkrét fegyverekre számítunk” – mondta arra  kérdésre, hogy mit vár Blinkenék látogatásától. „Ugyanezt mondtam más országok vezetőivel kapcsolatban… minden vezetőhöz azzal fordulunk, hogy itt igazi háború van. Jöjjön el hozzánk, szívesen látjuk, de kérem, hozza el hozzánk azt a segítséget, amiről beszéltünk, amivel rendelkezik, amire lehetősége van."

Zelenszkij arról is beszélt, hogy szerint az orosz népnek felelősséget kell vállalnia a konfliktusban játszott szerepéért is. „Bárki, aki tudni akarja az igazságot, megtalálhatja. Aki meg akarja érteni, mi folyik körülötte, ne bújjon el” – mondta. „Amikor nem ülünk ölbe tett kézzel és csak bámuljuk az orosz propagandatelevíziót, aztán amikor kimegyünk a szabadba, becsukjuk a szemünket és Oroszország területén sétálunk, ez nem működik” – mondta.

„El kellene fogadniuk, hogy a vezetőik bűnösek, de ők választották meg ezeket a vezetőket” – mondta. „Nem mondhatják azt, hogy nekem ehhez semmi közöm”. Szerinte képesnek kell lenniük azt mondani, hogy Oroszország állampolgárainak érzik magukat, és érzik ezt a felelősséget.

Zelenszkij az oroszországi életet egy számítógépes játékhoz hasonlította. „Az Orosz Föderációban élni olyan, mint a virtuális valóságban élni – mondta. – Olyan ez, mint egy számítógépes játékban. Gyere ki belőle. Vedd le ezt a 3D szemüveget. Térj vissza a valóságba, a civilizált világba. Gyönyörű ez a világ."

Azt is mondta, hogy az Odesszát ért rakétacsapásoknak már nyolc halálos áldozatuk van.