Zelenszkij menesztette az ukrán titkosszolgálat vezetőjét és a legfőbb ügyészt

Zelenszkij menesztette az ukrán titkosszolgálat vezetőjét és a legfőbb ügyészt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az államfői beiktatásának egyéves évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2020. május 20-án. Zelenszkij kijelentette, hogy kész bármilyen formátumban tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrán területek és a politikai foglyok „visszatérése” érdekében (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kirúgta a legfontosabb belföldi hírszerző szervezet, az SBU igazgatóját, illetve a fő államügyészt. Indokként azt jelölte meg, hogy az irányításuk alatt álló szervezetek tisztviselői számos alkalommal együttműködtek az oroszokkal.

Az elnöki rendeleteket a menesztésekről vasárnap tették közzé az elnöki hivatal honlapján. az SBU igazgatója, Ivan Bakanov egyébként Zelenszkij gyermekkori barátja, míg a főügyész, Irina Venediktova nemzetközi hírnévre tett szert, mert eddig főszerepet játszott az orosz háborús bűnök felderítésében.

Ha az elnöki hivatal igazat állít, akkor nem néhány, hanem sok száz esetben működtek együtt a hivatalok alkalmazottjai az ellenséggel. „Máig 651 büntetőeljárás indul árulás és kollaboráció miatt az ügyészségek alkalmazottjai, illetve a rendfenntartó szervek személyzete ellen” – írják.

Az ügyészi hivatalból, illetve az Ukrán Titkosszolgálattól (SBU) hatvan alkalmazott maradt a megszállt területeken, és együttműködik a támadókkal, állításuk szerint. Mint írják, a nemzetbiztonság ilyen mérvű aláásása komolyan megkérdőjelezi a vezetés kompetenciáját.

(Guardian)

Címkék: ukrajnai háború