Zelenszkij nem hisz az ukrán és az orosz küldöttség tárgyalásának sikerében

Zelenszkij nem hisz az ukrán és az orosz küldöttség tárgyalásának sikerében

Sűrű füst száll fel egy tüzérségi támadás miatt kigyulladt olajtárolóból Kijev közelében 2022. február 27-én (Fotó: MTI/EPA/Alisa Yakubovich)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette vasárnap, hogy nem igazán hisz az ukrán és az orosz küldöttségek fehérorosz határnál tartandó tárgyalásának sikerében, de legalább megpróbálják, így később senki sem mondhatja, hogy a kijevi vezetés nem akarta megállítani a háborút.

– Őszinte leszek, mint mindig: nem igazán hiszek ennek a találkozónak az eredményességében, de hadd próbálkozzanak. Később így Ukrajna egyetlen állampolgárának sem lesz kétsége afelől, hogy én elnökként megpróbáltam megállítani a háborút, amikor volt rá esély, még ha csekély is – fogalmazott az egyik vasárnapi videóüzenetében.

Az ukrán elnök kiemelte: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt kérte tőle, hogy az ukrán és az orosz delegáció „minden előfeltétel nélkül” találkozzon a Pripjaty folyónál, a fehérorosz-ukrán határon. A videóüzenetben Zelenszkij közölte: amíg „a mieink” tárgyalnak, addig ő maga, az elnöki iroda vezetője, a miniszterelnök, a fegyveres erők főparancsnoka és a hadsereg Ukrajnában marad, és védi az államot, mert a cél Ukrajna területi integritásának megőrzése.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter online sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a tárgyalásokon az ukrán küldöttség nem fog belemenni Ukrajna kapitulációjába. Leszögezte azt is, hogy más hírekkel ellentétben, a találkozó egy határátkelőhelyen lesz, a fehérorosz-ukrán határon. Kuleba közölte, hogy az ukrán fél nem egyezett bele abba, hogy Homelben (orosz néven: Gomelben) találkozzanak, mert az a város Oroszország egyik katonai bázisa. A miniszter szerint „jelenleg nagy a veszélye annak, hogy Fehéroroszország is bekapcsolódik az Ukrajna elleni invázióba” Oroszország oldalán. Ezért egyezett meg Zelenszkij Lukasenkával a találkozóról.

(MTI)

Percről percre tudósításunkat az orosz–ukrán háborúról itt olvashatja.