Zelenszkij: Oroszország gázháborút folytat

Zelenszkij: Oroszország gázháborút folytat

Kompresszorállomás a Szibériából Európába földgázt szállító Yamal-vezeték németországi szakaszán, a lengyel határ mentén fekvő Mallnowban 2022. július 11-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gázháborút folytat Oroszország Európa ellen – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő éjszakai videóüzenetében annak kapcsán, hogy a Gazprom bejelentette, szerdától 20 százalékra csökkenti a szállítást az Északi Áramlat-1-en keresztül.

„Egy terrorista állam zsarolja Európát, és ez hónapról hónapra csak rosszabbodik. Oroszország abban érdekelt, hogy minden európai lakos életét megnehezítse, hogy minél nehezebbé tegye a felkészülést a télre, tekintet nélkül arra, hogy ennek milyen hatásai lehetnek a szegénységben élő emberekre” – mondta Zelenszkij.

„Súlyos helyzetben vagyunk. Itt az ideje, hogy ezt mindenki megértse” – mondta hétfő este az ARD „Tagesthemen” című műsorában Robert Habeck német gazdasági miniszter a Gazprom bejelentésére reagálva. Németországnak csökkentenie kell a gázfogyasztást, és dolgoznak is ezen – tette hozzá. Az országnak össze kell fognia, és ki kell mondania: „Igen, Putyinnál van a gáz, de miénk a hatalom” – mondta.

A miniszter szerint a turbinákra hivatkozás a Gazprom részéről nem stimmel.

Habeck azzal vádolta Vlagyimir Putyint, hogy „hamis játékot” játszik, de a stratégiája átlátható: „Megpróbálja gyengíteni Ukrajna nagy támogatottságát, és éket verni társadalmunkba. Ennek érdekében bizonytalanságot szít, és felhajtja az árakat. De egységgel és koncentrált cselekvéssel ellenállunk ennek. Óvintézkedéseket teszünk, hogy átvészeljük a telet – fogalmazott.

A Gazprom hétfőn jelentette be, hogy leállítja egy újabb Siemens-turbina üzemeltetését az Északi Áramlat gázvezetéken. Ezt a berendezés állapotával, valamint a nagyjavítások közötti, az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) által előírt időszaknak a lejártával magyarázta. Szerda reggeltől a vezeték napi kapacitása nem fogja meghaladni a 33 millió köbmétert, ami a teljes kapacitás 20 százalékának felel meg.