Zelenszkij közvetlenül Putyinnal tárgyalna

Zelenszkij közvetlenül Putyinnal tárgyalna

Volodimir Zelenszkij felszólalása az EP-ben (Képernyőfelvétel: Európai Parlament / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Online sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke, aki azt kérte a Nyugattól, küldjenek neki harci repülőket.

– Ha nincs elég erőtök, hogy lezárjátok a légteret, akkor adjatok repülőket – mondta. Azt is mondta: ha a Nyugat nem tesz semmit, Litvánia, Lettország és Észtország lesz a következő. A BBC tudósításában megjegyezte: mivel az említett három ország NATO-tag, ezért ha Oroszország betörne az egyikbe, az minden NATO-tag elleni háborút jelentene. Mint Zelenszkij hozzátette, a továbbiakban Moldova, Grúzia, Lengyelország is sorra kerülhet, egészen a berlini falig.  

Zelenszkij arról is beszélt: a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való közvetlen tárgyalás „az egyetlen útja annak, hogy meg lehessen állítani ezt a háborút”, de – mint hozzátette – „nem 30 méterre tőle”. – Nem mi támadjuk Oroszországot és nem is tervezzük, hogy megtámadjuk. Mit akartok tőlünk? Hagyjátok békén az országunkat! – üzente Oroszországnak Ukrajna elnöke.

Az ukrán elnök egy órán át válaszolt nemzetközi újságírók kérdéseire, és többek között azt mondta, hogy ők most a védelmi vonal Oroszország és a civilizáció között.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy naponta csak pár órát alszik, és minden nap több mint húsz világvezetővel tárgyal. Elmondta azt is, hogy ismeri az oroszokat és az orosz mentalitást, tudja, hogy mi a hasonlóság és a különbség a két nép között. Újfent hangsúlyozta, hogy békét akar, és azt akarja, hogy Oroszország úgy tárgyaljon velük, mint egy egyenrangú országgal.

Zelenszkij többek között a 300 spártaihoz hasonlította az ukrán hadsereget. Az orosz hadsereg ugyan háromszor nagyobb, nagyobb az ereje is, de szerinte még így is komoly veszteségeket szenvednek az orosz erők.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!