Zelenszkij részt vesz a G20-as csúcstalálkozón

Zelenszkij részt vesz a G20-as csúcstalálkozón

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi irodájából beszél (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a G20-ak vezetőinek jövő heti csúcstalálkozóján, amelyet az indonéziai Balin tartanak, de valószínűleg online formában – közölte sajtótitkára, Szerhij Nyikiforov újságírói kérdésre válaszolva kedden, a Szuszpilne közszolgálati hírportál szerint.

Az indonéz elnöki hivatal egyik alkalmazottja azt is közölte, hogy az orosz elnök várhatóan nem vesz részt a jövő heti csúcstalálkozón. Joko Widodo indonéz elnök meghívta Putyint a november 15-én és 16-án esedékes találkozóra, melyet Putyin, Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó júniusi közlése szerint el is fogadott. A részvétel pontosítására a Kreml részéről azonban egyelőre nem került sor. Mint ismert, Zelenszkij a múlt héten leszögezte, hogy abban esetben, ha Putyin jelen lesz a találkozón, Ukrajna lemond a részvételről.

Az MTI által idézett Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt arról, hogy Zelenszkij a parlament elé terjesztette a hadiállapot és a mozgósítás meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatokat. Jaroszlav Zseleznyak képviselő közölte, hogy a parlament a legközelebbi ülésén várhatóan jóváhagyja az indítványokat. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a hosszabbítás minden bizonnyal 90 napra, azaz 2023. február 19-ig szól az előterjesztésekben.

A hadiállapot jelenleg november 21-ig van érvényben – emlékeztetett a hírportál. Első alkalommal február 24-én, Oroszország inváziója kezdetének a napján vezették be. Azóta a parlament kétszer hosszabbította meg 30 nappal, és ugyancsak kétszer 90 nappal, ahogy a mozgósítást is – tette hozzá az Ukrajinszka Pravda.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója a Facebookon arról adott hírt, hogy az ukrán erők felrobbantottak egy orosz üzemanyagraktárt a kelet-ukrajnai régióban lévő Gyibrova faluban.

Az ukrán vezérkar keddi jelentése szerint az orosz csapatok ukrajnai embervesztesége maghaladta a 77 ezret. Az elmúlt napban mintegy 710 orosz katona halt meg.