Zelenszkij szerint már folyik a mozgósítás Oroszországban

Zelenszkij szerint már folyik a mozgósítás Oroszországban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az 58. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia második napi tanácskozásán Münchenben 2022. február 19-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tartalmaz újdonságot Vlagyimir Putyin szerdai bejelentése a részleges mozgósításról, az orosz elnök az utóbbi hetekben már végrehajtotta a műveletet, amely csupán azt jelzi, hogy problémákba ütközik az Ukrajna ellen harcoló alakulatok összeállítása – mondta Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a Bild című német lapnak. A Vlagyimir Putyin részleges mozgósításról szóló bejelentését követően felvett interjúban azt mondta: az ukrán hírszerző szolgálatok és Ukrajna szövetségesei már megállapították, hogy Oroszországban részleges mozgósítást hajtanak végre.

Arról beszélt, hogy Moszkva kadétokat – katonai iskolában tanuló diákokat – vet be Ukrajnában, és el is esnek. Ezek a fiatal emberek még a képzésüket sem tudták befejezni. Vlagyimir Putyinnak gondjai vannak a támadáshoz szükséges alakulatok, a tisztek és egyéb katonai személyzet kiállításával, és látja, hogy egységei egyszerűen megfutamodnak – fogalmazott. Kijelentette: nem tervezi az orosz megszállás alatt lévő területek visszafoglalásának leállítását. Éppen ellenkezőleg, „a terveknek megfelelően, lépésről lépésre haladunk előre” – mondta, hozzátéve: biztos abban, hogy az ukrán erők az ország teljes területét felszabadítják.

Az orosz megszállás alatt lévő területek Oroszországhoz csatolásáról tervezett úgynevezett népszavazásokról azt mondta, hogy ezek látszat-népszavazások, amelyeket a nemzetközi közösség tagjainak 90 százaléka nem ismer majd el. Nem számít viszont arra, hogy az orosz elnök atomfegyvert vet be az Ukrajna elleni háborúban, de nem is tudja kizárni ezt a lehetőséget. Az azonban biztos, hogy nem lehet engedni az ilyen fenyegetésnek, hiszen Putyin holnap azt mondhatja, hogy Ukrajna mellett Lengyelország egy részét is akarjuk, különben atomfegyvereket fogunk bevetni – magyarázta.

Az ukránok szerint az oroszok már gyűjtik a katonakorúakat

Egy másik nyilatkozatában Volodimir Zelenszkij arra szólította fel a világ vezető politikusait, hogy a háborús helyzetre tekintettel mondjanak le a semlegesség álláspontjáról. Az Egyesült Államokat pedig arra kérte, hogy ösztönözze a többi demokratikus országot, segítsenek többet, adjanak még több fegyvert Ukrajnának. Erről a The Clinton Global Initiative elnevezésű találkozón beszélt. Zelenszkij kijelentette, hogy az Egyesült Államok az egész civilizált világ számára a demokrácia mutatója, amelyhez más országok is igazodnak. Szerinte ezért fontos, hogy továbbra is vezető szerepet töltsön be Ukrajna támogatásában és az Oroszországra gyakorolt nyomásban.

Az ukrán vezérkar szerda reggeli helyzetjelentésében arról írt, hogy a luhanszki és a donyecki régió megszállt területein az oroszok őrizetbe veszik és gyűjtőpontokra küldik a katonai korú férfiakat. A megszálló erők egységei állományuk veszteségeinek pótlására Donyeck és Luhanszk megyék ideiglenesen megszállt területein folytatódik a helyi lakosok kényszermozgósítása. A megszállók összevont különítményei őrizetbe veszik és gyűjtőpontokra viszik a katonakorú férfiakat, hogy onnan az ukrán védelmi erőkkel vívott csatákban veszteségeket szenvedett egységekhez irányítsák őket" - írta a vezérkar. A harctéri jelentés szerint az ukrán hadsereg az elmúlt napban kilenc településen verte vissza a támadásokat, és negyven orosz katonai célpontban okozott kárt.

A kijevi katonai vezetés szerdai összesítése szerint eddig több mint 55 ezer orosz katona halt meg Ukrajnában. Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó azt közölte, hogy az elmúlt napban hat civil vesztette életét a régióban az orosz erők támadásai miatt.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat arról számolt be, hogy az orosz erők szerdára virradó éjjel ismét tüzet nyitottak a zaporizzsjai atomerőműre, megrongálva a hatos energiablokk kommunikációs berendezését. A támadás következtében az erőmű blokktranszformátora és segédtranszformátorai lekapcsoltak. Az áramkimaradás miatt a biztonsági rendszerek két dízelgenerátorának vészindítása történt az üzemanyaghűtő szivattyúk működésének biztosítására.

Közben zajlik az izjumi erdőben talált tömegsír feltárása is. Eddig 263 halott, köztük két gyermek holttestét exhumálták. A hatóságok szerint az erdős területen mintegy 450 megkínzott és megölt civilt temettek el, és találtak egy másik tömegsírt is, amelyben ukrán katonákat földeltek el.

ISW: annektálás az elrettentés miatt

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) szakértői legfrissebb elemzésükben – amelyből az Ukrajinszka Pravda idézett – rámutattak arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azért akarja annektálni a megszállt területeket, hogy elrettentse az ukrán hadsereget az ellentámadástól, és azt Oroszország elleni támadásnak nyilvánítsa.

(MTI