Zelenszkij: Ukrajna a keleti területeit sem hajlandó feladni

Zelenszkij: Ukrajna a keleti területeit sem hajlandó feladni

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ukrajna keleti területeit sem hajlandó feladni azért, hogy véget érjen a háború az oroszokkal. Az ukrán haderő felkészült, hogy harcba szálljon Oroszországgal Donbaszban, és ez a csata a teljes háború kimenetelét megváltoztathatja – erről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN-nek pénteken. A CNN riportere, Jake Tapper személyesen találkozhatott az elnökkel Kijevben.

Zelenszkij arról beszélt: ha az oroszok képesek Donbaszt elfoglalni, akkor nincs garancia arra, hogy ne próbálnák meg Kijevet is ismét megostromolni. Szerinte a világnak fel kell készülnie arra, hogy Putyin akár taktikai nukleáris fegyvert is bevethet, mert az orosz elnök számára nem értékesek az ukrán életek – vélekedett. 

A Bucsában megölt civilek kapcsán úgy vélekedett, mint Joe Biden amerikai elnök: „ez már nem háború, hanem népirtás”. – Egyszerűen megölték az embereket. Nem a katonákat, a civileket. Egyszerűen lelőtték az embereket az utcán – fogalmazott Zelenszkij az orosz katonákkal kapcsolatban.

Továbbra is azt tartja a legfontosabbnak, hogy a lehető leggyorsabban újabb fegyverszállítmányok jussanak Ukrajnába, szerinte az ukrán haderő kész bármilyen típusú fegyvert használni, ha pedig kell, megtanulják kezelni az új típusúakat is.

Jelezte azt is, továbbra is kész diplomáciai úton tárgyalni Oroszországgal, igaz, ezt megnehezítik az ukránok ellen elkövetett támadások.