Zelenszkij üzent Orbánnak: Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok

Zelenszkij üzent Orbánnak: Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok

Zelenszkij Orbánnak üzent (Képernyőfelvétel: Volodimir Zelenszkij / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Videós kapcsolaton keresztül szólalt fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az EU-csúcson pénteken hajnalban. Ezen sorra vette az uniós tagországokat, és míg a legtöbb államról csak egy-egy mondatot mondott, Magyarországra külön kitért, és kemény üzenetet intézett Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, ami a videón 10:09-től látható:

„Magyarország... Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, kivel vagytok, szuverén országként. Voltam már Budapesten. Imádom a városotokat. Többször jártam ott, nagyon gyönyörű, vendégszerető város. És az emberek is. De a ti életetekben is megvoltak a tragikus pillanatok. Jártam a vízparton, láttam azt az emlékművet, a cipőket a Duna-parton, amik a tömeggyilkosságokról szólnak. A családommal voltam ott.  Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, te is menj le nálatok a vízpartra, és nézd meg azokat a cipőket! Meg fogod érteni, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban is megtörténhetnek.

És ez az, amit Oroszország ma művel. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek: felnőttek és gyerekek, nagyszülők. Több ezren vannak. És ezrek mentek el. És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell. Hiszünk benned. Szükségünk van a támogatásodra. Hiszünk a népedben” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

Orbán: Zelenszkij kérései ellentétesek hazánk érdekeivel

Ugyanakkor úgy tűnik, Zelenszkij hiába üzent, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit. Ezt azzal indokolta, hogy azok ellentétesek hazánk érdekeivel. Erről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője beszélt péntek hajnalban az MTI-nek. Elmondta: Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől. Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. – Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik – húzta alá a sajtófőnök. Ismertetése szerint csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és hazánk 2 milliárd forintnyi segélyt juttatott el Ukrajnába.

A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát. A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik – emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, kiemelve: a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

Zelenszkij megszólalására Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált gyakorlatilag megismételve a miniszterelnök üzenetét. Közösségi oldalán ő ügy fogalmazott: „Megértjük, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak. Nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb”.