Szabadság, szerelem, rock – két keréken

Szabadság, szerelem, rock – két keréken

fotó: Szűcs Gergő

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Harley nemcsak egy motor, hanem egy életérzés; szabadság, lázadás, barátság, és egy óriási üvöltés. Úgy tartják, mindenkiben van egy kis Harley – az alsóőrsi szervezőknél legalábbis ez az alapvetés. Elmúlt, de örök emlékként itt marad mindenkinek, aki ott volt Alsóörsön az idei Harley-Davidson Open Road Fest-en!

Alsóörs fogalom ebben a kultúrkörben, amit jelez, hogy az Európa kemping fövenyén 19. alkalommal húzták csutkáig a gázt a hazai motoros kolónia legelitebb tagjai. Harley-t hajtani nem tinédzseres dolog, ez a motorozás egyáltalán nem a száguldozásról, hanem a szabadságról, szerelemről szól. A Harley-hez azonban pénz is kell, nem kevés, ez nem a kisfiúk és átlagemberek játékszere, egy középkategóriás autó árát simán viszi bármelyik modell.

„Bevallom, ez az egész egy jó kis bulinak indult, és álmomban sem gondoltam volna, hogy ez lesz belőle. Igen, azt a bizonyos woodstocki érzést szerettem volna elhozni itthonra is, a motorok mellett nagy szerepet szántam a zenei oldalnak is. Sőt, inkább az utóbbira szerettem volna nagyobb hangsúlyt fektetni, ezért lett a Harley Fesztiválból Harley Davidson Open Road Fest. Az elképzelésem végül bejött, hiszen az évek múlásával egyre több olyan ember jött el Alsóörsre, akinek semmi köze sincs a motorozáshoz, de az itt tapasztalható hangulatot és életérzést élvezi a fesztivál keretein belül” – jelentette ki Dobai Attila, az Open Road Fest ötletgazdája és szervezője, majd hozzátette: a fesztiválon fellépők listája mindig attól függ, hogy a kiszemelt zenekarokat meg tudják-e fizetni. És mindig elsősorban ehhez az életérzéshez köthető zenei kínálatból választanak.

És tényleg. Az Open Road fest olyan, mint amikor a gyerek beszabadul a játékboltba. Bármerre fordulhatsz, bármerre nézhetsz, olyat látsz, ami miatt már megérte felkelni. Itt minden egyben van ahhoz, hogy megéld a szabadságot, a jó társaságot, a nagyobb részt egyforma érdeklődésű embereket és természetesen a rockzenét. Ne is romantikázzuk túl a dolgot: itt 0–24-ben ment a buli!

[gallery type="slideshow" size="full" ids="1765,1766,1767,1768,1769"]

Az idei fesztivál egy igazi metál- és blues-rock ősrobbanás volt Alsóörsön. Olyan világszár zenészek fokozták a hangulatot, mint például az LGT-dalokat játszó Zenevonat – Karácsony Jánossal és Solti Jánossal – vagy éppen a woodstocki fesztivált is megjárt blueslegendák, a Canned Heat, akik még közel 50 évvel a legendás fesztivál után is fiatalokat meghazudtoló energiákat mozgattak meg a színpadon, hogy a közönség szinte újraélhette Woodstockot, korabeli hippikkel és esővel. Újra zúzott a Tankcsapda, és fergeteges koncertet adott a klasszikus hangszereket metálfegyverekké formáló finn banda, az Apocalyptica. A komolyzenei gyökerekkel rendelkező zenészek 1993-ban poénból, a gőz kieresztése miatt kezdtek keményebb dallamokat húzni és maguk is meglepődtek, mennyire tetszik a közönségnek, amit csinálnak. Azóta sikerük töretlen, aminek újabb fejezete éppen Alsóörsön íródott.

És amikor legördült a függöny, még inkább elmondhattuk magunkról: a rock szeretete mellett mindenkiben ott van egy kis Harley!