Kitárul a Völgy szíve

Kitárul a Völgy szíve

Életkép a Művészetek Völgyéből (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július 20–29. között közel 1500 program várja a 28. Művészetek Völgye látogatóit. Az elmúlt pár évben a népzenei-népművészeti vonal mellett az urbánus kultúra és a könnyűzenei felhozatal is megerősödött a rendezvényen. Pár éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy a Balaton-felvidék egyik falujában koncertezzen az Asian Dub Foundation, a DePhazz, a Triggerfinger vagy Rebecca Ferguson, de most nyáron ez is megtörténik.

A könnyűzenei húzónevek ellenére a Művészetek Völgye viszont még mindig a személyesebb pillanatok, az intimebb programok miatt igazán érdekes. A programdömpingben is felfedezhető emberléptékűség vonz nyaranta a Balaton-felvidéki Eger-patak völgyébe tízezreket. Most is kitárja kapuit a Kaláka versudvara, amit sokan a béke szigeteként, a völgy szíveként aposztrofálnak. Itt, ahol a zene és a költészet szinte összeforr, lesz Misztrál-koncert, zenés versimpró Lackfi Jánossal, kerekítő mondókás móka, Cseh Tamás-est és Háy János Beck Zoltánnal közös határbontogatása.

Indul a Művészetek Völgye, mi is ott leszünk!

Pénteken kezdődik Magyarország egyik legnagyobb szabású nyári fesztiválja.

Nagyon erős a komolyzenei kínálat is. Kapolcson játszik majd a Concerto Budapest, a Budapesti Vonósok, a Keller Quartett, bemutatkoznak a Snétberger Központ ifjú tehetségei, önálló koncertet ad Kelemen Barnabás hegedűművész, a Magyarországon élő koreai csellóművész, I Janghi (Yanghee Lee) és Philippe de Chalendar kanadai csellista is. A Muharay-udvarban – ahogy azt az elmúlt közel három évtizedben megszokhattuk – a hagyományőrzésről szól minden. Itt lehet találkozni Sebestyén Mártával, Bognár Szilviával, Szokolay Dongó Balázzsal, Sebő Ferenccel és tanítványaival. A Harcsa Veronika-udvarban kézműves-foglalkozásokkal, jógával, illetve az énekesnő és vendégei közös jazzkísérletekkel várják a betérőket

A Momentán Társulat improvizációs játékkal és Nyáry Krisztián irodalomtörténész segítségével a híres magyar írók, költők magánéletébe enged betekintést. De nemcsak a régmúlt korok nagy egyéniségeivel, hanem a kortársak életével is eljátszanak a Momentán udvarában, ahol Dopeman, Kukorelly Endre, L. Ritók Nóra életének titkaira derül majd fény. Ha a brazil hangulat magyar virtussal keveredik, abból egy nem épp szokványos szappanopera kerekedhet ki. Azt látatlanban is leszögezhetjük, hogy az Éjjel-Nappal Momentán sokkal izgalmasabb lesz, mint a televíziós előképe. De a Momentán csapat háza táján azt is meg lehet tapasztalni, hogy milyen amikor a színészek a filmekben vagy előadásokban halomra verik egymást.

Taliándörögd lesz a fesztivál színházi központja. A Színház Színpadon lesz majd látható Takátsy Péter, a budapesti Katona József Színház művészének egyszemélyes darabja. A Miskin herceg Dosztojevszkij A félkegyelmű című művének átirata, amelyben a megelevenített figurák árnyalják Miskin személyiségét, egyre közelebb hozva ezzel a nézőkhöz Dosztojevszkij századokon átívelő hősét. Pokorny Lia is monodrámával érkezik a völgybe: az improvizatív elemekre épülő Dolgok, amikért érdemes élni című darab megmutatja, hogy az ember miként képes a hajánál fogva kirángatni önmagát a rossz helyzetekből. Két alkalommal is látható lesz A Grönholm-módszer Simon Kornéllal, Botos Évával, Ficzere Bélával és Vass Györggyel, ahogy a 2004-es beszláni túszdrámát feldolgozó Mi és ők László Lilivel és Vilmányi Benettel.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai a Színmű Globe névre keresztelt faépítményben az elmúlt év legérdekesebb, legmerészebb produkcióit mutatják be, de itt lesz látható az őszi premier előtt Milorad Krstic Ezüst Medve-díjas alkotó Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés animációja. A James Bond-figurára hajazó Ruben Brandt már mozikba kerülése előtt megnyerte magának a közönséget. A film noirok világát idéző animáció – nemcsak a festészet mesterei, így Rubens és Rembrandt előtt tiszteleg, de a filmművészet nagyjai előtt is. Jean-Luc Godard, Kuroszava Akira képi világa ugyanúgy jelen van ebben az animációban, mint az említett barokk festőé vagy épp Picassoé.

Taliándörögdre költözik a Nemzeti Színház is. A portájukon látható lesz a társulat és a Sztalker csoport közös produkciója, a Woyzeck. Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése arra keresi a választ, hogy milyenné formál minket a szűkebb és tágabb értelemben vett környezetünk. „Hajótörésre” vagyunk ítélve, mint Woyzeck, vagy a különféle ideák által uralt világban van remény a tiszta létezésre?

A kisember, akit felőröl a társadalom

Milyenné formál minket a szűkebb és tágabb értelemben vett környezetünk? Erre a kérdésre keresi a választ ifj. Vidnyánszky Attila rendezése.

Ugyanitt szimfonikus zenei stand-up estre várja Janklovics Péter a komolyzene iránt fogékonyakat és az ellentábor résztvevőit is. Az Óbudai Danubia Zenekar előadásában Beethoven, Csajkovszkij, Mozart és Brahms egy-egy műve is felhangzik. A Liszt Ferenc Kamarazenekar pedig a magyar néphagyomány végtelen gazdagsága előtt tiszteleg Szirtes Edina Mókussal. A Nemzeti Szín-Térben vendégeskedik még a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata, a Kaposvári Csiky Gergely Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Színház is.

A tavalyi bemutatkozása után visszatér a Művészetek Völgyébe a Magyar Nemzeti Filmarchívum. A kapolcsi kastélyban tíz napon át gyerekprogramokkal, éjszakai szabadtéri vetítésekkel várják most is a fesztiválozókat. Ebbe a nyári moziba mindenképp érdemes ellátogatni, hisz 16 mm-es kópiáról fogják vetíteni a Liliomfi, a Mici néni két élete, az Éjfélkor, a Ház a sziklák alatt és a Katonazene című klasszikus magyar filmeket. A vigántpetendi Tókertben nyílik meg a Cinema Hungary Völgymozi is, ahol az elmúlt év moziterméséből látható lesz A viszkis, az Aurora borealis – Északi fény és a Budapest noir, de olyan kultfilmek is műsorra kerülnek a Magyar Nemzeti Filmalap jóvoltából, mint az Eszkimó asszony fázik vagy a Szörnyek évadja.

Vigántpetenden amúgy az újcirkusz és a tánc lesz a középpontban. A Tókertben felállított sátorban délutánonként jógára várnak mindenkit, esténként pedig a kortárs tánc- és cirkuszművészet legizgalmasabb hazai képviselői lépnek fel. A Recirquel Újcirkusz Társulat a Párizs éjjel című eladással érkezik, Frenák Pál Lutte című koreográfiája a harc, a küzdelem mibenlétéről szól. Frenák 2016-os előadásban a dzsúdó brutális mozdulatait és az izlandi birkózó technikát, a glimát ötvözi a kortárs tánc formanyelvével. A múlt századi vándorcirkuszosok misztikus világát idézi meg a Firebirds társulat Freak fusion cabaret című előadása. Esterházy Péter Oratorium balbulum című drámájának érzéki táncátiratát pedig Grecsó Zoltán készítette el, a Dadogó szimfónia című előadás a Művészetek Völgye utolsó napján lesz látható.

A Magyar Hang standját a kapolcsi patakparton találják majd, ahol beszerezhetik a lap legfrissebb számát, illetve mellé tudunk adni a korábbiakból is. Ha szeretnének egy jót beszélgetni, minket ott találnak majd.

A fesztivál részletes programját itt találja! Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 10. számában jelent meg, 2018. július 20-án. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál vagy elektronikus formában a Digitalstandon! Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.