Láthatatlan életek, megtört disszidensek

Láthatatlan életek, megtört disszidensek

Fotó: Unsplash/Jonas Jacobsson

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt, ahol negyven kiadó legfrissebb könyveit lehet első kézből megismerni. Október 18–21. között a Várkert Bazárban mutatják be Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Lackfi János, Kollár-Klemencz László, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szentesi Éva, Tóth Krisztina és Varró Dániel legújabb műveit. De itt lesz először látható Breier Ádám, a tavalyi Aegon művészeti díjas Krasznahorkai Lászlóról készült dokumentumfilmje, illetve a Nádas Péterrel a Világló részletek című önéletírásról készült riportfilm is.

A világirodalmi színpadon október 19-én, pénteken Karafiáth Orsolya a norvég íróval, Roy Jacobsennel beszélget a szerző legújabb, A láthatatlanok című könyvéről. A trilógia nyitódarabja a múlt század első felében egy apró, északi sziget mikroközösségén keresztül mutatja be a válságok sújtotta, modernizálódó Norvégiát. Utána érkezik a Catherine M. szexuális élete című könyv írója, Cathe rine Millet, aki gyerekkori félelmeiről és kamaszkori kétségeiről fog mesélni.

„Miért mondják, hogy halál rátok?" - Magyar Hang

Karafiáth Orsolya szerint a hatalom a kultúrában is meg akarja szerezni a kétharmadot.

Október 20-án, szombaton a német Maxim Leo mutatja be a hazai közönségnek a Volt egyszer egy NDK című kötetet, amelyben a berlini fal leomlása után 18 évvel igyekszik megérteni családja történetét. Vannak olyan szerzők, akik magyar kötelékkel is bírnak: a Budapesten született német író, Akos Doma A vágyak útja című regényében egy hetvenes évekbeli magyar disszidens család történetét írta meg, az amerikai újságíró, Susan Faludi pedig Előhívás című könyvében magyar származású apja története után nyomoz.

Szombat délelőtt kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg, miként változott a művészet helyzete és értékelése a szocialista időszakban, este pedig bemutatják azt a kötetet, amelyben magyar női szerzők – mások mellett Szécsi Noémi, Ugron Zsolna, Berg Judit és Rakovszky Zsuzsa – írták meg kedvenc gyerekkori mesehősnőik utóéletét.

„Félrevezető lehetne, ha az olvasók az írók politikai nézetei alapján választanának könyvet"

Nincs összefüggés a mű, illetve a szerző politikai nézetei vagy kegyeltségi szintje között – mondja Tompa Andrea. Interjú.

A fesztiválon negyedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat, amelyet a korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert és Szöllősi Mátyás kapott meg. A fesztiválhoz kapcsolódva új felolvasásokkal frissül a Margó.fm nevű, ingyenesen használható mobilalkalmazás, amelyen a díjra jelölt legjobb tíz alkotásból színészek olvasnak fel. Hallhatók lesznek például Csabai László, Kántor Péter, Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Szécsi Noémi, Tompa Andrea, Tóth Krisztina és Vida Gábor szövegei.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 23. számában jelent meg, 2018. október 19-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!

Címkék: irodalom, könyv

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.