Meghalt Peter Ogi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatvanhárom éves korában elhunyt Peter Ogi, a magyar alternatív zenei színtér legendás alakja. A gyászhírt munkatársunk, Hegyi Zoltán tette közzé Facebook-oldalán, búcsúzva egykori mesterétől. „Gogolom. Mert hogy mindannyian, ebben a különös magyar rock’n’ rollban, az ő köpönyegéből bújtunk elő. Köszönöm, hogy a kéme (spion) lehettem egy kicsit. Hogy egy darabig egy faluban. Hogy felhasználta néhány dalszövegemet és csodásan adta elő. Hogy egyáltalán ismerhettem” – írta kollégánk, aki pályáját még a Sexepil együttes frontembereként kezdte a nyolcvanas években. Ogi, azaz Hegedűs Péter a megelőző évtizedben Spions néven alapított punkzenekart, hogy aztán 1978-ban elhagyja Magyarországot.

Hegedűs Péter 1955. május 12-én született Budapesten. Tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte gitár, aztán zeneszerző szakon. Petrovics Emil és Kurtág György tanítványa volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián. A Magyar Narancsnak adott 2010-es interjújában idézte fel, hogyan váltott aztán komolyzenéről: „zeneakadémiai osztálytársammal, ifj. Kurtág Györggyel baráti kapcsolatom alakult ki. Sokat jártam hozzájuk, a papája tanított is, s tulajdonképpen rajtuk keresztül ismertem meg azt a művésztársaságot, ami szembement a hivatalos kultúrával, és egy teljesen más értékrendet képviselt, mint amiről addig tudtam.”

Amikor megismerkedett az angol punkmozgalommal, rádöbbent, hogy ez jóval többről szól a zenénél. Lou Reed egyik dalának eljátszása után viszont már egyértelmű volt számára, hogy csapatot is szeretne alapítani: ez lett a Spions.

A Kádár-rendszer persze bekorlátozta a szabad működésüket, és összesen két félbeszakadt koncertjük volt, illetve „még legalább három, ami el sem kezdődött.” Végül 1978-ban zenésztársával, Molnár Gergellyel elhagyták az országot. Párizsba mentek, ahol első fellépésük a Beaubourgban volt.

Egy brit producerrel, Robin Scott-tal működtek együtt, de Ogi dolgozott aztán a Sex Pistols producerével, Malcolm McLarennel is. Peter Gabriel csapatával dolgozott, a nyolcvanas évek elején pedig New Yorkba költözött. A Backlash együttest már Mark Ribot-val, Greg Cohennel és Michael Blairrel közösen alapította meg. 

A kilencvenes években aztán már jórészt Magyarországon alkotott, és olyan filmekhez írt zenét, mint a Hegyi Zoltán főszereplésével készült Szédülés, a Zsötem, vagy a török-német-magyar Fűrészporos mesék.