Így szavaztam a filmalap támogatásaira

Így szavaztam a filmalap támogatásaira

A 4. Inkubátor Program nyertesei, balról jobbra: Fazekas Máté Bence, Mayer Bernadette, Dér Asia, Csáki László, Felszeghy Ádám, Szilágyi Fanni (Fotó: Posztós János/Magyar Nemzeti Filmalap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem váltak (eddig) valóra a félelmek, a kultúrharc Andy Vajna halála után sem temette maga alá a filmipart. Igaz, aggasztó jelek azért akadnak: Szász János azok után távozott a Hunyadi-projekttől, hogy korábban a kormánysajtó első számú célpontjává vált. A Vajnával még jó munkakapcsolatot ápoló rendező arra hivatkozott, hogy súlyos bizalmi válság alakult ki Ferenczy Gábor producer és közte (mindez egy nappal az után történt, hogy Ferenczyt meglátogatta Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő).

Emellett akadnak továbbra is projektek, amelyek méltatlanul nem kapnak támogatást: ilyen lesz Schwechtje Mihály következő filmje is azok után, hogy a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :)-ra sem ítéltek meg pénzt.

Hasta la vista? Mi folyik a filmalap körül? | Magyar Hang

Mintha csak az ellenzék nyerte volna a választásokat. A harmadik kétharmad után legalábbis ez lehet az érzésünk, ha megnézzük az állami intézmények ellen indított sorozatos támadásokat. Lassan már csak emlék lesz, amikor még kormánykritikus lapok kérték számon, miért csak egy jól meghatározott kör részesül az állami javakból.

Ugyanakkor, ha a sokszor erősen szubjektívnek tűnő támogatási rendszert bíráljuk, nem mehetünk el szó nélkül a pozitív példák mellett sem. Ilyen az inkubátor program, ami a pályakezdő filmeseket segíti lassan négy éve. Eddig olyan fesztiválkedvenc produkciók születhettek így meg, mint Szilágyi Zsófiától az Egy nap, vagy épp Zurbó Dorottyától a Könnyű leckék. Idén készülhet el Szirmai Márton és Nagy Zoltán játékfilmje, de kapott már támogatást Bakony Alexa, Grosan Cristina és Kis Hajni is. Sokszor bizonyított rövidfilmesekről van szó, a nagyközönség is meggyőződhet tehetségükről: Szirmai legutóbbi alkotását, a rendkívül humoros, szerethető Szerepzavart a napokban ingyen is megtekinthettük az interneten.

A program esetében pedig olyannyira a szakma dönt, hogy április 4-én, a Corvin moziban egy pitch fórumon nemcsak az öt tagú zsűri, de a nagyközönség (még jelen cikk szerzője is) szavazhatott a támogatásokról. Nem kellett mást tenni, mint végighallgatni mind a tíz prezentációt, hogy végül öten kaphassák meg a szükséges pénzt filmötletükre. A tíz induló már túl volt pár körön: őket egy előzsűri válogatta ki, majd forgatókönyv-fejlesztésre kaptak pénzt, hogy negyedikén egy kiérleltebb tervvel érkezhessenek. A zsűriben Berkes Júlia producer, Bognár Péter filmforgalmazási szakember, illetve Zomborácz Virág, Szilágyi Zsófia és Zurbó Dorottya rendezők foglaltak helyet, de a közönségben is többen ültek a szakma krémjéből, Osvárt Andreától Bodzsár Márk rendezőig.

Persze, jogosan jegyezte meg Zomborácz Virág egy korábbi, a Friss Hús fesztiválon tartott beszélgetésen: fiatal íróktól, rendezőktől sokszor nem lehet elvárni, hogy jó showmannek is bizonyuljanak. A projektjüket mégis gyakran úgy kell eladniuk, mint standuposnak a poénokat.

Lelkiismeret-furdalásból vágták ki Kálomistát a Kútból | Magyar Hang

Nem igaz, hogy minden tévésorozatot Kálomista Gábor cége gyárt, akadnak más próbálkozók is - erre jutottak a beszélgetők szombat délután a Toldi moziban, ahol a témában tartottak egy szakmai beszélgetést. A Friss Hús Rövidfilm-fesztivál keretében megvalósuló programot az Index munkatársa, Varga Attila „Sixx" moderálta, a résztvevők pedig Zomborácz Virág és Nagypál Orsi rendezők, valamint Pusztai Ferenc producer voltak.

A tíz döntősnek hét-hét perce volt a terv ismertetésére, majd újabb hét perc a kérdésekre, a népszerűséget pedig könnyen le lehetett abból is szűrni, hogy a rövid videós bejátszásokat hogyan fogadja a közönség. Mayer Bernadette Szemem fénye című filmje például egy látássérült édesanyáról és a fiáról szól, a látott jelenetet pedig végig lehetett nevetni – miközben a rendezőnő utána tisztázta, inkább dramedy lesz ez, mintsem vígjáték. Mayer könnyedén beszélt, és személyes érintettségét hangsúlyozta, ami valószínűleg szintén számított: ő végül benne volt a legjobb ötben.

De például a hasnyálmirigyrákos műkincskereskedőről dokumentumfilmet tervező Dér Asia kijelentette, a saját életében is fontos téma ez, de ennél többet nem szeretne mondani. Továbbá úgy tűnt, túlzottan értékelni akarja alanya gesztusait („Gábornak meg kell értenie, hogy összeomlás nélkül nincs építkezés”), de kérdésünkre azt mondta, a legkevésbé sem szeretne olyasmit sugallni, hogy ilyenkor a saját felelősségét kell keresnie az embernek. Dér Asia Nem haltam meg című filmje szintén támogatásban részesül.

Lehengerlő szpíker Dudás Balázs, aki egyenesen azzal kezdte bemutatkozását, hogy nem is igazán érti, mit keres itt. Pár éve még egy borsodi település utcáit járta a haverjaival, fehérjeporokkal üzletelt, amíg csak rendőrök nem mentek érte. „A lakótársam alsóneműben akarta kitenni őket, mert azt hitte, csak színészek” – mesélte. Végre valaki, aki a saját hibáiról, tévedéseiről beszélt, ezeken alapulva pedig a Begyulladva akár egy emlékezetes generációs mozi is lehet majd. Már amennyiben elkészül, mert a legjobb ötbe sajnos nem került be. A filmben a nagydumás főhős szeretne kitörni, de végül mégis hibát hibára halmoz, és kezd olyanná válni, mint az a közeg, amiből szabadulni kívánt.

Amikor az fáj, hogy a szív nem szakad meg | Magyar Hang

Bár egyre jobb helyzetben van a magyar rövidfilm, és olyan események is emelik a brandértékét, mint a BuSho és a Friss Hús, azért még mindig nem a legjobb a helyzet. Miközben egy új nagyjátékfilm híre inkább eljut a nézőkhöz, addig a tíz-húsz perces alkotásoknak két fő esélyük van az érvényesülésre.

Dudás filmje mellett jelen cikk szerzőjének másik szavazatát Fazekas Máté Bence Kilakoltatása kapta – ez végül filmalapos támogatással térhetett haza. Fazekas remek történetmesélő, ezt bizonyította a Dragomán-novellán alapuló rövidfilmjével, az Apám szívével is. A Kilakoltatás igencsak aktuális témához nyúl majd, de izgalmas módon a főszereplő a fiatal, ambiciózus bírósági végrehajtó lesz, a műfaj ráadásul vígdráma. Fazekas elmondása szerint az egyik kedvenc rendezője A négyzet című szatirikus társadalmi látleletet készítő Ruben Östlund, így van okunk reménykedni.

Érdekes, hogy mennyire nem lehetünk benne biztosak a felvett jelenetek alapján sem, mit fogunk látni. Szilágyi Fanni például bemutatta egy ikerpár történetét, akik azzal lesznek igazán szórakoztatóak, ahogy magukban narrálják az eseményeket. Aztán kiderül, hogy talán narráció sem lesz, és még az sem biztos, valódi ikerpárt sikerül találni, esetleg nagyon hasonlító színésznőket. Pohradská Lea „nyugdíjas coming-of-age” történetet ígér, de az általa bemutatott beledi asszonyokkal csak előtanulmányként forgatott, és bár nagyon szerethetőek, a filmben nem őket látnánk. Végül Szilágyi filmterve kapott támogatást, Pohradská Leáé sajnos nem, de Havas Ágnes a beszédében biztatott mindenkit: pályázzanak újra, valósuljon meg minden terv. Erre pénzt az említettek mellett Csáki László animációs dokumentumfilmje, a Kék Pelikán kap még, amit kifelé menet sokan az egyik legígéretesebbként emlegetnek.

A díjátadóra már alig maradtak, Havas szerint „nyilván azt gondolta mindenki, majd elolvassák az interneten”. Elmondása alapján egyébként Andy Vajna elsőre ellenezte az Inkubátor programot, mondván, miért nem pályáznak a fiatalok rendes támogatásra. Végül azzal győzte meg: egy filmre való pénzt kér, ebből pedig születik majd öt alkotás. Erre már a korábbi filmbiztos is rábólintott.

Az Inkubátor Program játékfilmeknél 62, dokumentumfilmeknél 22, animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást. Akik most nem kaptak pénzt, pályázhatnak a rendes támogatásra is.