Sztárparádét hoz a jubiláló Lengyel Filmtavasz

Sztárparádét hoz a jubiláló Lengyel Filmtavasz

Joanna Kulig a Hidegháború című filmben (Fotó: IMDb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén ünnepli negyed évszázados fennállását a lengyel nemzeti filmgyártás magyarországi szemléje. A csütörtökön elkezdődött jubileumi mustra, a Lengyel Filmtavasz a főváros mellett Debrecenben és Szegeden is kínál programokat. Látható lesz a számos díjat elnyert Hidegháború, Pawel Pawlikowski rendezése, illetve a Még egy nap élet című nemzetközi koprodukcióban készült animáció, amely egy veterán lengyel újságíró angolai kalandját meséli el.

A lengyel filmipar legújabb alkotásai közül érkezik a 303-as repülőszázad, A főlakáj, a Kutya-macska barátság. A fesztiválon tartják Krzysztof Zanussi legújabb, magyar koprodukcióban készült filmje, az Éter premierjét is, a lengyel intézetbeli péntek esti vetítésen a rendező személyesen vesz részt. Az Éter egyfajta Faust-parafrázisként értelmezhető. A XX. század elején, a világháború árnyékában egy lengyel orvos mániákusan kísérletezik az éterrel, a kvintesszenciával, amely megfosztja pácienseit szabad akaratuktól, de megszünteti fájdalomérzetüket is. Amikor egy fiatal nő belehal az egyik kísérletébe, az orvost ugyan halálra ítélik, a férfi megmenekül, és minden morális gátlás nélkül folytatja az embertelen kísérleteket a Monarchia hadseregében. A főszerepet Jacek Poniedzialek alakítja, a részben Magyarországon forgatott filmben a színészek között feltűnik László Zsolt is.

Krzysztof Komeda munkásságát ünneplik 2019-ben Lengyelországban, ennek apropóján mozgóképes blokkal emlékeznek meg a fesztiválon a nagy hatású zeneszerzőről. Látható lesz az Ártatlan varázslók, a Viszlát, holnapig, a Két ember szekrénnyel és a Kés a vízben című alkotás is.

Utóbbi kapcsán ellátogat a fesztiválra Roman Polanski 1962-es klasszikusának sztárja, Zygmunt Malanowicz, de személyesen találkozhat a közönség a Kutya-macska barátság című vígjáték egyik főszereplőjével, Olgierd Lukaszewiczcel is.

A május 15-éig tartó seregszemlén levetítik Jan Jakub Kolski megrázó drámáját, a Megkegyelmezést, amelynek női főszereplője, Grazyna Blecka-Kolska is Budapestre érkezik. A színésznő a filmben nyújtott lenyűgöző alakításáért a 2018-as gdyniai lengyel filmfesztiválon megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat.