Az utolsó POSZT?

Az utolsó POSZT?

Farkas Franciska, Horváth Kristóf, Oláh Edmond, Pászik Christopher éd Varga Norbert, a Cigány magyar szereplői (Fotó: POSZT.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pécs a kultúra városa – hirdeti az önkormányzat oldala. Hogy meddig városa még a kultúrának, például az évente itt megrendezett országos színházi találkozónak, a POSZT-nak a kies baranyai megyeszékhely, az egyelőre teljesen bizonytalan. A mustra tegnapi megnyitóján ugyan Páva Zsolt távozó polgármester némi kétségbeeséssel a hangjában azt hangsúlyozta, hogy a pécsiek nagyon is hozzánőttek a fesztiválhoz, ám a kérdés, hogy a találkozót el kell vinni innen, hogy helyette inkább minden évben más város lássa vendégül a versenyt nemrég ismét témává emelték kormányközeli körökben.

Tény, hogy a színházi találkozó még az ezredforduló előtt valóban vándorló fesztiválként működött, de tizennyolc éve Pécs lett (akkor úgy tűnt), végleges otthona. A kísérleti léggömböt Vidnyánszky Attila, engedte föl egy tévéműsorban néhány hete; a Nemzeti Színház főigazgatója a vándorlás mellett tört lándzsát, sőt egy számára kedves lehetséges helyszínt is megnevezett: Kaposvárt.

Hogy a dolog komoly lehet, azt a Magyar Teátrumi Társaság titkárának szavaiból is kikövetkeztethetjük. Szabó László a Népszavának annyit mondott, hogy az eddigi POSZT megszüntetése valóban felmerült, ám megvárják az önkormányzati választásokat. A várakozás a kormányzat szempontjából kétségkívül logikus lépés. Pécsett ugyanis nagyon nem áll jól a Fidesz. Páva Zsolt polgármester alkalmatlansága szembeötlő, vele még egy helyi voksolást megnyerni biztosan nem lehet. (Páva néhány napja kénytelen-kelletlen be is jelentette, hogy nem indul, helyette a kormánypárt jelöltje, Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó lesz. Végül is, miért ne…) Ha még a fesztivál elvitelét, vele pedig a POSZT megszűnését is idő előtt bejelentenék, az bizonyára nem segítené a Fidesz helyi sikerét.

A pécsi találkozó hangulatát ha némiképp be is árnyékolja a fölötte megsuhogtatott bárd, ám a jól bejáratott gépezet működik, és reméljük ez így marad a jövőben is. A versenyprogramot és a kínálat többi részét bárki megtalálja itt (poszt.hu).

Jómagam csupán egyetlen ma esti – versenyen kívüli – programra szeretném felhívni az érdeklődők figyelmét, mégpedig a Karaván Színház Cigány magyar című, nagyjából egyórás előadására. Szereplői nehéz sorból származó roma színészek, akik saját korábbi tapasztalataikból, megpróbáltatásaikból készítették a darabot. Először ötleteltek, aztán megformálták: „A szöveg alapját minden szereplő magának írta – mondta egy korábbi interjújában az egyik szereplő, Horváth Kristóf. M – Aztán sok-sok körön át passzolgattuk egymásnak Ádámmal [Császi Ádám, a rendező] a különböző mozaikokat, a lehetséges verziókat, ezt a szöveget nem lehet befejezni, csak abbahagyni. Egy sűrűre vágott asszociatív monológmontázs lett.” A Budapesten, a Jurányi Házban már játszott Cigány magyar színészei leginkább a negyvenes években felfedezett, szegénysorból jött ösztönös tehetségekre emlékeztethetik a közönséget. Közülük Farkas Franciska egyre ismertebb színésznő, Pászik Cristopher túl van első filmszerepén, a Karaván Színház tagja, Oláh Edmond zenei producer is egyben, zenekarokkal lép fel, Varga Norbert egyetemi hallgató pedig most kezdi pályáját. Sok sikert kívánunk nekik!

Címkék: színház, Pécs, POSZT