Hatékony volt a lobbi: megmarad az ismétlések utáni jogdíj

Hatékony volt a lobbi: megmarad az ismétlések utáni jogdíj

Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, mellette Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. május 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, eredményes volt a médiaszabályozást átíró törvényjavaslattal kapcsolatos szakmai lobbi. A Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtökön ugyanis arról tájékoztatta az MTI-t, megmarad az ismétlések utáni jogdíj.

Még a múlt héten derült ki, hogy módosítanák a kormánypártok képviselői a médiaszolgáltatással kapcsolatos törvényeket; az ezzel kapcsolatos, többek között a pornósugárzás szabályain is lazító tervezetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, az előadó pedig Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök.

Az elvileg augusztustól életbe léptetni kívánt változások érintették a műsorok ismétléseivel kapcsolatos jogdíjak témáját is, amit megszüntettek volna. A tervezet elfogadása jelentősebb bevételeket vont volna el a színészektől, szinkronszínészektől, de többek között a zenész szakmától is. (A tervek a tévés produkciók mellett az internetes zeneszolgáltatási jogdíjakra is vonatkoztak volna.) Épp ezért közel háromezer magyar színész, zenész, táncos és artista egy petícióban tiltakozott a változások ellen. Ehhez az Előadóművészi Jogvédő Iroda és az Artisjus kezdeményezésére az előadóművészek iránti szolidaritásuk kifejezéséül magyar zeneszerzők és szövegírók is csatlakoztak. (Érdekes adaléka a témának, hogy az előadók petíciója azért arra is emlékeztet: a két nagy kereskedelmi televízió, a TV2 és az RTL Klub ezen a jogcímen soha nem fizetett jogdíjat, míg 2018-ban a közmédia 150 millió forint jogdíj fizetése mellett csaknem ötezer műsort, 218 ezer műsorpercet ismételt meg, az egy percre jutó jogdíj mértéke 695 forint volt.)

Erre reagált a csütörtöki közlemény, amelyben kifejtik: az Országgyűlés elé benyújtott médiatörvény szerzői jogi részét úgy módosítják, hogy az ismétlések utáni jogdíj megmarad. Ahogy az indoklásban írják: a kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált, és az ő véleményüket figyelembe véve módosítja a törvényjavaslatot. A közlemény szerint a jogkezelő szervezet díjat, illetve költséget csak egyszer számolhat fel, minden ismétlés utáni jogdíjat teljes egészében az előadóművészeknek és jogtulajdonosoknak kell folyósítani. „Így a költségek csökkenthetők és az előadóművészek érdeke is érvényesül.”

Ettől független jó pár dolog változhat majd augusztustól, amelyekről ide kattintva olvashat.