Ellehetetleníti a ceglédi önkormányzat a Fiatal Alkotók Műhelyét?

Ellehetetleníti a ceglédi önkormányzat a Fiatal Alkotók Műhelyét?

Korongozás a nyári táborban (Fotó: Fiatal Alkotók Műhelye)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A XX. század elején az ország egyik legsikeresebb primadonnája volt a ceglédi születésű Patkós Irma, akit élete alkonyán fedezett fel magának újra a filmszakma.

(...)

A végrendeletét már a nyolcvanas években megírta: örökös hiányában házát a városra hagyta azzal a kéréssel, hogy lakhelye mindig a művészet és a kultúra otthona legyen. Ingóságait – bútorait, festményeit, ékszereit, drága szőnyegeit, készpénzét – a helyi Kossuth Múzeum kapta meg, ezek egy részéből itt ma is látható emlékkiállítás, a tárgyak nagy többségét viszont egy, a nyilvánosság elől elzárt raktárban tárolják. A művésznő emlékét ma is aktívan őrzik a városban, művészeti szakközépiskola és egy moziterem is viseli nevét, egykori lakóháza azonban több mint tíz évig üresen állt. 

Mindenkiben ott van a művész! | Magyar Hang

A helyi festőművész, Sárközy Erzsébet, Patkós Irma közeli barátja, látva, hogy a ház hamarosan az enyészeté lesz, úgy döntött megvalósítja mindazt, amit Patkós Irma egykoron elképzelt.

(...)

A Fiam az elmúlt tíz év alatt a város megkerülhetetlen intézményévé nőtte ki magát, az itt folyó munka sikerét jól mutatja, hogy harminckét diákjuk művészeti szakközépiskolákba és a Magyar Képzőművészeti Egyetemre nyert felvételt. (...) Erzsébet négy művészetpedagógus társával közösen nemcsak az alkotni vágyóknak és a valódi tehetségeknek, de nehezebb sorsú, illetve pszichés problémával küzdő gyerekeknek is támaszt nyújt.

(...)

Az alkotóműhely és az önkormányzat viszonya azonban elmérgesedni látszik. (...) Tavaly ősszel a viharos időjárás megrongálta a bejárati kaput, amit a hideg idő miatt mielőbb meg kellett csináltatni. Mivel a javíttatásra az önkormányzat nem adott pénzügyi támogatást, Sárközy Erzsébet a Facebookon kért segítséget a helyiektől. Ezt azonban a polgármester nem nézte jó szemmel, felszólította Erzsébetet, hogy kerülje a nyilvánosságot, különben megnézheti magát. Az ajtó javítását végül az önkormányzat magára vállalta, de az idei, jubileumi Rajzás című kiállításra már semmilyen támogatást nem nyújtott a városháza.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 19-én megjelent 2019/29. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/29. számban? Itt megnézheti!