Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Alföldi Róbert: Bárkiből lehet ellenség

Szerző: | 2019. július 25., 16:02 | Kultúra

Alföldi Róbert (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendszerváltás óta eltelt harminc év alatt senki nem tanította meg nekünk, hogyan kell egy demokráciában élni és felelős állampolgárként működni – fogalmazott a Magyar Hangnak Alföldi Róbert. A színész-rendező szerint a hatalomnak önálló, gondolkodó lények helyett szorongó, elveszett emberekre van szüksége, akiket irányítani lehet. Az Ecuadorból nemrég hazatért Alföldi Róberttel a dél-amerikai ország nyitottságáról, az értelmiség felelősségéről, a taotámogatás eltörléséről és a hazaszeretet kisajátításáról beszélgettünk.

HIRDETÉS - AIP

Részletek a Magyar Hang július 26-i (2019/30.) számában, pénteken megjelenő interjúból!

(…)

– A függetlenek kivéreztetésével teljesen eltűnhet a kritika?
– A kultúra és igazán az élet minden területéről el akarják tüntetni a társadalmi reflexiót. De nem csak a kritikát, már a kérdésfelvetéseket is megpróbálják elfojtani, mert az szembenézésre kényszerít. Az a legnagyobb baj, hogy a rendszerváltás óta eltelt harminc év alatt nem tanították meg nekünk, hogyan kell egy demokráciában és a demokráciával élni, kinek milyen feladatai, lehetőségei vannak. Nem tudjuk, hogyan védjük meg magunkat, milyen valódi és felelős kötelezettségeink és jogaink vannak. Mostanra pedig már eljutottunk odáig, hogy már nincs, ami megvédjen. A szorongó, elveszett emberek igénylik, hogy megmondják nekik, merre menjenek. A hatalomnak ezért sincs szüksége önálló, gondolkodó lényekre. Az oktatásban, a kultúrában egyértelműen minden erre utal.

Kiszolgáltatott szerepbe kerülnek a színházak a tao megszüntetésével | Magyar Hang

(…)

– Néhány éve egy interjúban azt mondta, hogy amíg hagyják dolgozni, itthon marad. Most hogy vélekedik erről?
– Az ember megpróbál megtenni mindent, hogy legyen egzisztenciális tartaléka, amely bizonyos ideig kitart. Nem panaszkodom, de körülöttem nagyon érezhetően szűkül a tér.

Hogyan került Ecuadorba? Milyennek látta az országot? Megvéd-e bármitől ma a gerinc, amikor bármit egy mozdulattal beszántanak? A kulturális élet elfoglalása miért nem kelt már akkora hullámokat, mint az, amikor távoznia kellett a Nemzeti Színház éléről? Mit gondol az MTA elleni harcról? Miért nem mennek ki az emberek az utcára? Számít-e a valóság a kormánynak? Vidnyánszki Attila őt hibáztatta a csökkenő látogatottságért, mi a véleménye erről? Milyen következményei lehetnek a tao megszüntetésének? Elcsendesedtek a korábban kritikus színházak? Milyen következménye lehet annak, hogy a kormánymédia rögtön nekiugrik azoknak, akik nyíltan vállalják ellentétes nézeteiket, véleményüket? A válaszokat keresse a Magyar Hang július 26-án megjelenő 2019/30. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Alföldi Róbert, interjú, kulturális tao, Nemzeti Színház, színház, Vidnyánszky Attila


Kálmán, a hazafi

Kálmán, a hazafi

Megafon meg Pesti meg Hír Tv meg a Kopasz – meg a többi; a Bogyó és Babócát sem tudom Gyurcsány-show nélkül megnézni, és most itt egy újabb csatorna a hanyatló Nyugat egyik videómegosztó platformján.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

„Izraeli hírszerző lett a lányom” – a palesztin-izraeli fegyveres konfliktus az Árnyék podcastban

Pin It on Pinterest