Amikor anyósékat az Addams Familyből szalajtották

Amikor anyósékat az Addams Familyből szalajtották

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehéz mostanában megmondani, mi teszi a jó horrorfilmet. A legizgalmasabb darabok sokszor mindent félredobnak, amit a zsánerben elengedhetetlennek gondoltunk. Nemcsak az olcsó rémisztgetéssel hagynak fel, de olykor megijeszteni sem próbálnak, de eközben vér sem igazán folyik. Gyanakodhatnánk is, hogy inkább (pszicho)thrillerekkel van dolgunk, és talán a Tűnj el vagy a Fehér éjszakák kapcsán alkalmazhatjuk ezt a meghatározást is. De a Mi esetében például akadt bőven kaszabolás, az Örökségnél pedig a bevett szellemházas paráztatás, mégis okos, egyedi munkák voltak, tucatdarabnak közel sem nevezhetőek.

Dogville-t ennél kevesebbért is porig égették | Magyar Hang

Elüt a mostanában népszerű horroroktól az Aki bújt is, aminek már a plakátja mutatja, hogy itt nem valami démonűző éjfekete moziról lesz szó. A lángoktól vöröslő poszter közepén a fegyverrel felszerelt menyasszonyt látjuk, körülötte az újdonsült családdal, aminek tagjainál szintén akad puska, balta, de még számszeríj is. A vadászat pedig, mostanra nyilván mindenki kitalálhatta, egymásra megy. A dúsgazdag família nem fogad be akárkit, a frissen érkezetteknek részt kell venniük egy játékban. Ha pedig a számos lehetőség közül épp azt a kártyát húzzák, amin a bújócska szerepel, hát megnézhetik magukat. A család ugyanis nemcsak a pénznek, de az okkult hiedelmeknek is a rabja, és a sors által elrendeltnek véli, hogy a rossz lapot választóval még hajnalhasadta előtt leszámoljon. Persze, némi előnyt kap a szerencsétlen. Az ódon kastélyban elbújhat, aztán a rokonok nekiindulnak megkeresni. Az ara először mit sem sejt, de miután ráébred, hogy „gazdagék” valójában elmebeteg mészárosok, az első sokk után maga is fegyvert ragad.

Az Aki bújt elsőre olyan, mintha ötvöznék a szintén kegyetlen rituálékat prezentáló Tűnj el-t a tavalyi év egyik közkedvelt akciójával, A bosszúval. Ott is egy kezdetben ártatlan lány vette fel a harcot pszichopata üldözőivel, gyilkolásban végül mindegyiküket lepipálva. És Coralie Fargeat filmjében is folyt vér rendesen, ahogy ezúttal Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett munkájában is. Viszont ezeknél az Aki bújt jóval kevésbé komolyan vehető, miután az őrült hajszát idézőjelbe is teszi, így pedig egyszerre lesz horror és annak paródiája.

Bosszú? Nem: jogos önvédelem! | Magyar Hang

A film mintha csak az Addams család elfuserált rokonságát mutatná be, megkapjuk a Morticiára és Gomezre hajazó két családfőt, míg az eszelős tekintettel vérre szomjazó Helene nagynéni valószínűleg egyenesen abból a világból szökött meg. Rajzfilmkaraktere az önfeledt perceket szolgálja, ahogy a Kristian Bruun által megformált Fitch sógoré szintén. Ő hajszálpontosan ugyanazt a figurát hozza, mint mondjuk a Sötét árvák sorozatban: hasznavehetetlenül hülye, de épp ezért könnyű elképzelni, hogy mészárlásra programozható. A család egy részét a hozzá hasonló balfácánok teszik ki, akikről két dolgot nem tudunk elképzelni: hogy képesek pénzt csinálni, illetve mészárolni. Hullik is sorban a ház apraja-nagyja, a rettegő menyasszonynak sokszor tennivalója sem akad, elintézi egymást a vagyonos kompánia.

Hősünk egyébként a Grace névre hallgat, amivel még a Dogville is bejöhet a képbe. Elvégre Lars von Trier maratoni nyomasztásában szintén így hívták a főszereplőt, aki befogadást remélt, de hiába, végül pedig maga ítélkezett a közösség felett. Ott persze akadt filozófia is, míg ez csak egy akciókomédia, ami a játékidő jelentős részében identitásválságban szenved. Ahhoz ugyanis, hogy legalább olyan vicces legyen, mint az Addams Family, jóval inkább elrajzolt karakterek, szórakoztató párbeszédek és humoros összecsapások kellenének. Az Aki bújt fapados humora viszont inkább juttat eszünkbe b-kategóriás horror-vígjátékokat, mint minőségi klasszikusokat. Másfelől se annyi feszültség, se olyan fordulatos vagy iszonyatos történet nincs itt, amitől akció- vagy horrorfilmként az élmezőnybe kerülhetne.

Marad az egész egy különös egyveleg, amit a bájos arából tomboló bosszúállóvá vedlő Grace néhány aranyköpése visz el a hátán. Mert annál azért tényleg kevés sokkolóbb van, mint mikor egy jól sikerült esküvő után anyósék egész másként kívánják megtáncoltatni a menyasszonyt.