Budapestre látogat a magas, szőke férfi felemás cipőben

Budapestre látogat a magas, szőke férfi felemás cipőben

Pierre Richard, a magas, szőke férfi (Fotó: Gaumont)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pierre Richard a hetvenes-nyolcvanas évek francia filmiparának egyik sztárja volt, flúgos karaktereit még ma is sokan szeretik. Első igazai sikere a maga rendezte A szórakozott című film volt, de igazán ismertté az 1972-es Magas szőke férfi felemás cipőben című komédia tette. Hetvenes évekbeli vígjátéki sikerei után komolyabb alkotásokban is szerepelt, és szerepel ma is. Nem csupán színészként, hanem borászként is aktív, és utóbbi szakmában is majdnem ugyanolyan sikeres, évente nyolcvanezer palack bort dob piacra.

Pierre Richard-ral most a Budapesti Klasszikus Film Maraton rendezvénysorozat vendégeként szeptember 6-án három alkalommal is találkozhat a nosztalgiára éhes közönség: délután négy órától az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Félénk vagyok, de hódítani akarok vetítése előtt, fél hattól a Francia Intézetben a Balfácán után, fél nyolctól pedig a Szent István téren a Magas szőke férfi felemás cipőben vetítése előtt. A harmadik alkalommal megrendezett filmmaraton vendége lesz a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke komponistája, Peter Greenaway kultikus műveinek alkotótársa, Michael Nyman is, továbbá a Bódy Gábor rendezte Psyché főszereplője, Udo Kier, valamint a holland Johanna ter Steege, Szabó István Ezüstmedve és Európai Filmdíjjal elismert filmje, az Édes Emma, drága Böbe főszereplője.

„Inkább tessék akasztani!" Mi igaz A tanúból? | Magyar Hang

A restaurált klasszikus filmek seregszemléjén szeptember 4-e és 11-e között száz alkotást láthat a közönség a Toldi, a Puskin, az Uránia moziban és a Francia Intézetben, illetve a Szent István-bazilika előtti ingyenes vetítéseken. Az idei seregszemle egyik vezérfonala a zene: a filmtörténet kezdetétől az 1980-as évekig olyan mozgóképes művekből válogatnak, amelyekben a zene hangsúlyos szerepet játszik, legyen szó slágerről, fülbemászó dallamról, komolyzenei betétről, musicalről, dzsessz-szólóról vagy némafilmhez írt kísérőzenéről. Látható lesz például A rochefort-i kisasszonyok, A cherbourg-i esernyők, az Ének az esőben, az Óz, a csodák csodája, valamint új hullámos musicalek is, például a Hírnév, a Rocky Horror Picture Show vagy a Roy Scheider zseniális alakítása miatt is legendássá vált All That Jazz.

Amerika új harmóniái jellemzik A dolog című John Carpenter-féle horrort, Steven Spielberg E. T., a földönkívülijét, a Vissza a jövőbe komédiáját és a most elhunyt Peter Fonda főszereplésével készült Szelíd motorosokat. Film noirok közül látható lesz Orson Welles nagy sikerű alkotása, A gonosz érintése, A szamuráj Alain Delonnal, A máltai sólyom Humphrey Bogarttal, illetve Roman Polanski Kínai negyed című remeke Jack Nicholsonnal és Faye Dunawayjel. Egy zenei tematikájú klasszikus műsorból nem hiányozhatnak a nagy westernek sem: látható lesz majd A hét mesterlövész és A jó, a rossz és a csúf felújított változata is. A filmkészítés korai időszakát idézik meg szeptember 9-én: Dziga Vertov kísérletező vizuális szimfóniáját, az Ember a felvevőgéppel című 1929-es némafilmet Michael Nyman jelenlétében a filmhez komponált zenéjével vetítik le.

A teljes programot érdemes a Filmarchiv.hu oldalon végigböngészni.