Elhunyt Karel Gott

Elhunyt Karel Gott

Karel Gott (Fotó: Wikipedia, David Sedlecký)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcvanéves korában elhunyt a Prága hangjaként is emlegetett cseh énekes, Karel Gott. A legendás zenész leukémiával küzdött, a nyáron fellépést is kellett lemondania betegsége miatt.

Karel Gott 1939. július 14-én született Plzeňben, ami akkor a Cseh-Morva Protektorátus része volt. Hatéves korától Prágában élt, eredetileg pedig művészettörténettel szeretett volna foglalkozni, de nem vették fel az egyetemre, így villanyszerelést tanult inkább. El is helyezkedett a szakmában, de közben egyre jobban érdekelte a prágai zenei élet, főleg a jazz színtér. Játszott gitáron és basszusgitáron is, de leginkább az éneklés keltette fel a figyelmét.

A Prágai Konzervatóriumon tanult operaéneklést, a hatvanas évektől fokozatosan betörve a zenei életbe. Első dala, az Až nám bude dvakrát tolik 1962-ben jött ki, együttműködésben Vlasta Průchová jazz-zenésszel. A hatvanas évek végén már Cannes-ban játszott, aztán 1968-ban ő képviselte Ausztriát az Eurovíziós Dalfesztiválon a Tausend Fenster című számmal. A hetvenes években már sorozatban aratta sikereit, televíziós műsort kapott, és a nevéhez kötődött a Maja, a méhecske főcímdala is. Egyik legnagyobb slágere a Lady Carneval volt.

A csehszlovák ellenzék 1977-es nyilatkozata, a Charta 77 után nyilvánosan kiállt a kormányzat mellett, része lett az anti-charta mozgalomnak. Nagy sikert aratott a Szovjetunióban is, lemeze milliós példányszámokban kelt el. 1990-ben ugyan bejelentette visszavonulását, de később többször visszatért, 2008-ban például az Alphaville emlékezetes slágerét feldolgozva. Gottland néven múzeumot is avattak a tiszteletére, és nagy számban keltek el festményei is.