Meghalt A keresztapa II. színésze, Danny Aiello

Meghalt A keresztapa II. színésze, Danny Aiello

Danny Aiello

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcvanhat éves korában meghalt Danny Aiello amerikai filmsztár. Rövid lefolyású betegség végzett vele csütörtökön egy New Jersey-i kórházban. A tragikus hírt szóvivője, Tracey Miller erősítette meg.

Danny Aiello 1933. június 20-án született New Yorkban. Olasz bevándorló családba érkezett, testvéreivel együtt pedig látását elvesztett édesanyjuk nevelte fel őket. A fiú tizenhat éves korában, terveinek megfelelően, az amerikai hadsereg tagja lett – igaz, ezért még adatait is meg kellett hamisítania.

A hetvenes évektől szerepelt különböző filmekben, az 1973-as Bang the Drum Slowly-ban rögtön Robert De Niro és Michael Morierty oldalán. Aztán egy évre rá máris jött élete egyik meghatározó szerepe, A keresztapa II., amiben Tony Rosatót alakította. A Francis Ford Coppola-mű végül megkapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

Később a nyolcvanas években sorra jöttek az olyan fontos alkotások, mint a Volt egyszer egy Amerika, a Kairó bíbor rózsája, A rádió aranykora vagy a Holdkórosok. Szerepelt a Harlemi éjszakák, a Jákob lajtorjája, a Hudson Hawk, a Léon, a profi vagy az Alvilági játékok című műben is. A gengsztermozik kedvelt alakja volt, a kilencvenes évek második felétől viszont egyre inkább kikopott a mainstreamből, és inkább ismeretlen, olykor B-kategóriás filmekben szerepelt. De nemcsak maffia- vagy akciófilmekben láthattuk, összesen négy Woody Allen-produkcióban szerepelt. Ezek A jónevű senki, a Kairó bíbor rózsája és A rádió aranykora voltak, valamint felbukkant a The Floating Lightbulb című Broadway-darabban.

Az 1989-es Spike Lee-film, a Szemet szemért mellékszerepéért Oscar-jelölést kapott. A brooklyni etnikai konfliktusokat bemutató mű Spike Lee rendezői karrierjében is fontos szerepet játszott. Aiello itt egy olasz-amerikai pizzériatulajdonost alakított, aki megtagadta, hogy fekete hírességek képét kifüggessze az éttermében. Egyébként már az 1981-es Apacserőd Bronxban című filmben is egy rasszista New York-i rendőrt keltett életre, olyan partner oldalán ráadásul, mint Paul Newman.

Több zenei lemeze is megjelent, az Egyszer fent… / Az igazi című filmben pedig ő énekelte a Fly Me to the Moon-t. Válaszdalt is kiadott Madonna Papa Don't Preach című számára, méghozzá Papa Wants The Best For You címmel. Csak akkor tudom, hogy ki vagyok, ha valaki más vagyok címmel jelent meg önéletrajza. Felesége és három gyermeke gyászolja. A negyedik fiú, Danny Aiello III 2010-ben halt meg rákban.