Nem kapnak működési támogatást a független színházak (Frissítve: Az Emmi szerint nincs változás)

Nem kapnak működési támogatást a független színházak (Frissítve: Az Emmi szerint nincs változás)

Tüntetés a Madách térnél a kulturális irányítás tervezett átalakítása ellen (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a kormány azt kommunikálta, hogy valójában nem a kivéreztetés vár a független teátrumokra, nagyon úgy tűnik, mégis így áll a helyzet. Ez derült ki legalábbis egy éjjel kiadott rendeletmódosításból, ami szerint a függetleneknek nem jár majd működési támogatás a jövőben. A változásról a HVG.hu számolt be.

A december 11-én elfogadott színháztörvényben még az állt, hogy szakmai programmegvalósításra és működési támogatásra is lehet majd pályázni a minisztériumhoz. A december 30-ai rendeletmódosítás szerint mégis más a helyzet, a végrehajtási rendeletből ugyanis kivették azt a két szót, hogy „és működés.” A nem kiemelt szervezetek számára a biztos véget jelentheti, ha ettől a lehetőségtől is megfosztják őket.

A HVG.hu szerint ráadásul a rendeletmódosítás jogellenes, miután a rendelet nem lehet ellentétes a törvénnyel. Az előadóművészeti törvényből nem törölték a működési támogatás lehetőségét.

Pintér Béla is a látszólagos meghátrálásra utalt december 9-ei beszédében, amikor azt mondta: a korábban megírt szövegében a felkiáltójeleket átírta kérdőjelekre. „2019. december 11-én a magyar kormány mégsem szünteti meg a független színházak éves támogatását? A Fidesz-KDNP 2010 óta ugyan alkalmazza a lassú kivéreztetés technikáját velünk szemben, most azonban egy pillanatig lehullt ugyan az álarc, de mégsem döfik markolatig a tört szívünkbe?” – sorolta. Most a HVG.hu-nak azt mondta, nem lepődött meg a húzáson, és igaz lett, hogy „a magyar kultúra gyilkosai ténykednek jelenleg.”  

Frissítés: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben reagált a HVG.hu cikkére. A minisztérium azt írta: „Az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 19. § (1) bekezdése egyértelműen rendelkezik: mind a szakmai programmegvalósítást, mind a működési támogatást rögzíti. Ebből adódóan a független színházak működési támogatása változatlanul, a korábbi évekhez hasonlóan biztosított.”