HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nádasdy Ádám: A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali

Szerző: | 2020. január 17., 06:35 | Kultúra

Nádasdy Ádám (Fotó: Béres Attila/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Örültem Karácsony Gergely megválasztásának, Tarlós István nekem csalódást okozott – többek között erről beszélt lapunknak Nádasdy Ádám költő-nyelvész. Tavaly jelent meg Jól láthatóan lógok itt című verseskötete, illetve a Bánk bán prózai fordítása is, de beszélt nekünk a gyomorrákból való gyógyulásról, a Fidesz hatalomoldaliságáról és arról is, hányas osztályzatot kapott a verseire Térey Jánostól.

Részletek a Magyar Hang január 17-i (2020/3.) számában megjelenő interjúból!

(…)


HIRDETÉS

– Nyugat-Európában nyitottabb a jobboldal, még Boris Johnson is. Mi lehet ennek az oka?
– A jobboldal, igen. De várjon, várjon, itt mit nevez jobboldalnak? A Fideszt? Ezt nem mondhatja komolyan! A jobboldal az az Osztrák Néppárt, esetleg a CDU, a CSU. Nézze csak meg az újságjaikat. Hol lát itt ilyeneket? A Fidesznek csak hecclapjai vannak. Ott a Daily Telegraph, az egy jobboldali újság.

– Milyen oldali akkor a Fidesz?
– Hatalomoldali. Aki betársul hozzájuk, azt megjutalmazzák, aki meg nem, azt igyekeznek mellőzni. Markáns ideológiát nem látok a kormányoldal esetében.

Litkai Gergely: Sajnálom, hogy Orbán ennyi rossz döntést hoz | Magyar Hang

– Valamilyen kormányzati támadás, nehéz helyzetbe került kulturális intézmény mindig akad, és ön szinte mindig kapcsolódhat is hozzájuk. Így volt a CEU-ügy, az MTA elleni offenzíva esetében, és most a színházak is személyesen közel állnak önhöz. Mire számít? Ez fog még folytatódni?
– Valahogy nem látom magam előtt, hogy valaki azt mondaná az Örkény Színháznak, hogy holnaptól ezt a darabot ne játssza, és akkor így is lesz. Amilyet láttam Kádár alatt. Itt még nem tartunk. Hogy az egész afelé mozog-e? Azt gondolom, igen, de ahhoz még sok mindennek történnie kell.

– Elkeserítik ezek az ügyek? Vagy inkább harcra, kiállásra késztetik?
– Elkeserítenek inkább. Öreg is vagyok, fáradt. Arra gondolok, hogy te jézusmária, ezt már egyszer csináltuk! Saját kárán tanul a buta, van egy ilyen mondás. Úgy látszik, ez esetben is igaz.

(…)

Miért beszélt arról tavaly nyáron, hogy nem tatja magát LMBTQ-nak? Hogyan emlékszik a szüleire, Nádasdy Kálmánra és Birkás Lilianra? Mennyire lehet könnyen beszélni a halálról? Hányas pontszámot adott Térey János a verseire? Miért érezte úgy, hogy prózai újrafordítást követel a Bánk bán? Nem arról szól a történet valójában, hogy az idegenek elnyomását nem szenvedhetjük, a magyarokét viszont már nem bánjuk? Ezek is kiderülnek a Nádasdy Ádámmal készült interjúnkból.

A teljes interjút keresse a Magyar Hang január 17-én megjelenő 2020/3. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/3. számban? Itt megnézheti!

Címkék: Fidesz, interjú, kultúra, kultúrpolitika, Nádasdy Ádám


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest