Pénzügyi visszaéléssel vádolt egykori színi igazgató lehet a Vidnyánszky-féle Déryné Program vezetője

Pénzügyi visszaéléssel vádolt egykori színi igazgató lehet a Vidnyánszky-féle Déryné Program vezetője

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Váci Dunakanyar Színház botrányok közepette távozott igazgatója került az egymilliárdos színházi program élére. De lehet, hogy félreértés az egész.

Decemberben jelentették be, hogy elindul a Déryné Program, amely a színielőadásokkal eddig rosszul ellátott kistelepüléseket célozza minőségi színházi produkciókkal. A Nemzeti Színház szervezésében magvalósuló program, amelyre az állam egymilliárd forintot biztosított, nem elsősorban a Nemzeti társulatát érinti, mint arról Vidnyánszky Attila igazgató a Népszavának beszámolt, hiszen több budapesti független produkció érdeklődik a lehetőség iránt. – Bárki ajánlhat előadást a Déryné programba, kőszínházak és függetlenek is, és szóba jöhetnek kifejezetten erre a programra születő produkciók is – fogalmazott Vidnyánszky. – Azt is szeretnénk, ha sok fiatal színész, rendező kapcsolódna be a munkába, járnák az országot, és ha idővel önálló társulat is létrejönne – mondta.

A kulturális támogatási rendszer nagy vihart kavart átalakítása miatt számos független társulat került kilátástalan helyzetbe. Számukra a Déryné Program elvben megoldást jelenthet, ám az együttműködés komoly kérdéseket vet fel. Különösen, ha a program körüli ellentmondásokat nézzük.

Vidnyánszky a tao eltörlésének igazi nyertese | Magyar Hang

A Válasz online színházi berkekből és kormányzati forrásból is úgy értesült, pont a Vidnyánszky Attila által vezetett Nemzeti Színház nyerheti a legtöbbet az új helyzetben. Jegybevételei alapján 2018-ban a Nemzeti Színház 76 millió forint tao befogadására volt jogosult, most viszont ennek az összegnek több mint tízszeresét, 800 millió forintot ítélték meg az intézménynek.

A Déryné Művészeti Nonprofit Kft-t 2019. december 14-én jegyezték be, éppen egy nappal azelőtt, hogy kiderült, az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására szánt 37,4 milliárdos alapból egymilliárd forint jut a működésére. Hogy ezt mire költik, hamarosan megtudhatjuk, a Déryné Programmal kapcsolatban ugyanis a Nemzeti Színház március 9-én sajtótájékoztatót tart, amelyen a támogatásokról döntő cég fejeként Kis Domonkos Márk is részt vesz. Ez két szempontból is izgalmasnak tűnik. Egyfelől mert az Opten cégadatbázisában a Déryné Művészeti Nkft. ügyvezetője a Nemzeti Színház dramaturgja, Kulcsár Edit, és Kis Domonkos Márk semmilyen formában nem szerepel a cégadatok között. De ami ennél sokkal fontosabb, az Kis Domonkos Márk előtörténete.

Az egymilliárdos színházi támogatásról döntő ügyvezető kisebb botrány közepette távozott a Váci Dunakanyar Színház éléről. Kis Domonkos Márk megbízatása hivatalosan közös megegyezéssel február 29-vel szűnt meg, bár a szerződés értelmében 2022. szeptember 30-ig állt volna a váci intézmény élén.

A Szakács, az Orbán, a Mága Zoltán és az ő kultúrájuk | Magyar Hang

Simán átment a kulturális törvénycsomag az Országgyűlés szerdai ülésén, ez meglepetést aligha okozott. De hogyan jutott a NER kulturkampfja - már ha ez a politikai színjáték annak nevezhető - 2010-től a hétfői tüntetésen át a törvényhozásig? Ezt foglaltuk össze. A rendszerváltozás óta hol csöndesebb, hol zajosabb kultúrharc 2010 után új erőre kapott.

Az ügy egy korábbi önkormányzati belső vizsgálatig nyúlik vissza, amely – ahogy azt az Alfahír is megírta – súlyos szabálytalanságokat állapított meg a Váci Dunakanyar Színház működésével kapcsolatban. A város honlapján is elérhető dokumentum szerint Kis Domonkos Márk egyszerre volt igazgatója a VéNégy Fesztiválnak helyet adó, önkormányzati tulajdonú színháznak, és ügyvezető-tulajdonosa is a VéNégy Fesztivál Kft.-nek, ami a Munka törvénykönyve szerint összeférhetetlen. A 2019 áprilisában nyilvánosságra került vizsgálat kapcsán az akkori ellenzéki képviselők, akik szerint a direktor 40 millió forint értékben szerződött saját magával, bizalmi szavazást kezdeményeztek Kis Domonkos Márkkal szemben, ám a város akkori fideszes polgármestere, Fördős Attila nem rendelte el azt. Hiába bizonyította a visszaélést az önkormányzat saját belső vizsgálata.

A tavaly őszi önkormányzati választáson azonban a korábbi ellenzék került többségbe a városban, így az ügy újra előkerült, az új polgármester, Matkovich Ilona pedig egyértelművé tette, hogy csökkentik a színház önkormányzati támogatását. Erre válaszul az igazgató a helyi sajtóhírek szerint bejelentette, előadások maradnak el. Nyilatkozatháború indult a felek között, amelynek a közös megegyezéssel történt felmondás vetett véget.

Kis Domonkos Márk a VácOnline-nak adott interjújában cáfolta a váci ellenzék állításait, véleménye szerint minden törvényesen zajlott az intézmény és a saját cége között, és csupán lejáratókampány zajlik ellene. A kormányközeli Origo is beszámolt az esetről, mint írták, az igazgató távozása után sorra mondanak fel a színház munkatársai, így tiltakozva a helyi kulturális életet meghatározó Kis Domonkos Márk eltávolítása ellen. A portál politikai nyomásról írt, és szót sem ejtett a város fideszes vezetése alatt lezajlott vizsgálatról, és az abban megállapított visszaélésekről.

Mivel a hivatalos cégadatbázisban nem Kis Domonkos Márk szerepel a Déryné Nkft. vezetőjeként, talán csak félreértésről van szó, és a súlyos visszaélések indokával megszüntetett tao-támogatás pótlására létrehozott alap pénzének egy részét mégsem egy súlyos visszaélésekkel vádolt korábbi színi igazgatóra bízzák. Megkerestük az ügyben a Nemzeti Színházat, ahonnan az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányítottak tovább. Amennyiben a minisztérium válaszul, frissítjük a cikket.

A már említett 37,4 milliárdos támogatást egyébként a megszüntetett kulturális tao pótlására szánták, és rendkívül széles körben osztották el. A legnagyobb összeget, 1,8 milliárd forintot az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) Budapesti Hitközségének ítélték meg. 1,1 milliárdot kapott a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány, amely – ahogy arról az Index beszámolt – több korábban L. Simon Lászlóhoz köthető céggel azonos címen van bejegyezve. De Bajkai István fideszes képviselő feleségével közös cége is kapott 70 milliót, és jutott még az előadó-művészeti támogatásból a tűzoltó egyesületnek, és olyan betéti társaságoknak, amelyek tevékenységi listáján a dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme, vagy a sportszer-kiskereskedelem szerepel.