Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Könyvfieszta szeptemberben – Veszélyeztetett szakmák

Szerző: | 2020. május 20., 10:45 | Featured, Kultúra

Könyvesbolt, képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudom, hogy sok író nehéz helyzetbe került, de nem gondolom, hogy a leginkább sújtott helyzet a miénk. Meg találékony is az íróember, hiszen legtöbben közülünk nem az irodalomból élnek, van „civil” munkájuk – mondta lapunknak Lackfi János.

(…)

Reprezentatív felmérést végezni képtelenség – írással nagyon sokan foglalkoznak, az élethelyzetek mind egyediek –, ám az valóban feltételezhető, hogy a válságot leginkább nem a szerzők sínylik meg, hanem a piac többi szereplője: a terjesztőcégek és a terjesztőcégektől rendkívüli mértékben függő kiadók.


HIRDETÉS

(…)

– Válságban valamennyi piaci szereplő – legyen az kiadó, kereskedő vagy épp a tápláléklánc alján szereplő nyomda – jobban megmutathatja, mire képes egy még inkább kompetitív, nagy fokú rugalmasságot és egyúttal fegyelmezettséget megkívánó helyzetben. Ezért én nem piactisztulást várok a válságtól, hanem azt, hogy mindenki a munkájának megfelelő helyére kerüljön – mondta Halmos Ádám, a több könyvkiadót magában foglaló, a „nagyok” egyikének számító Libri Kiadói Csoport egyik vezetője.

(…)

Ami a terjesztőket illeti, a legnagyobb honi szereplő, a Libri–Bookline megkeresésünkre közölte: március közepéig a cég forgalma meghaladta a tavalyit, áprilisban azonban nagyjából a felére csökkent. A vidéki boltok fokozatos újranyitásától lassú növekedést várnak, de nem gondolják, hogy idén bármelyik hónapban el tudják majd érni a tavalyi szintet. Online forgalmuk közben hozzávetőleg a másfélszeresére nőtt. Kérdés, hányan lesznek azok, akik csak átmenetileg „vedlettek át” online vásárlóvá.

Hogyan is néz ki hazánkban a terjesztőcégek és a kiadók sajátos helyzete? Kiket sújt leginkább a válság? Miként látja a most a helyzetet a közepesek közé sorolható Pagony Kiadó vezetője? Mint mond a „nagyokat” képviselő Libri? Milyen segítséget ad most a Petőfi Irodalmi Múzeum? A válaszokat és a teljes írást elolvashatják a Magyar Hang május 15-én megjelent 2020/20. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti!

Címkék: Bookline, írók, kiadók, könyvpiac, koronavírus, Lackfi János, Libri kiadó, válság


HIRDETÉS
Elhunyt Balázs Fecó

Elhunyt Balázs Fecó

A Homok a szélben és az Érints meg népszerű előadója hatvankilenc éves volt. Énekelt a Korálban, benne volt a Neotonban és a Taurus XT-ben is. Két hete küzdött a koronavírussal.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest