A modellváltásról egyeztettek a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány képviselői

A modellváltásról egyeztettek a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány képviselői

Tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány képviselői csütörtökön részt vettek  az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltásáról kezdeményezett egyeztetésen – olvasható az alapítvány MTI-hez küldött közleményben.

Az egyeztetésen a kuratórium biztosította az egyetem képviseletében megjelent vezetőt, hogy az alapítvány minden segítséget megad az átállás sikeres lefolytatásához.

A kuratórium átadta a 2020. szeptember 1. napjától hatályos alapító okiratot, valamint a szervezeti és működési szabályzatot, amely az egyetem jelenlegi szervezetére épít és maradéktalanul biztosítja az intézmény Alaptörvénnyel összhangban álló autonómiáját – olvasható Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke által jegyzett közleményben.

A kuratórium képviselői kiemelt feladatként fogalmazták meg az egyetem infrastrukturális fejlesztését, az egyetemi kapacitások bővítését, a nemzetközi kapcsolatok építését és a szakmával való együttműködés szorosabbá tételét.

 A kuratórium a folyamatos párbeszéd jegyében az egyetem vezetésével szeptember 1-jén – a fenntartói jogok átvételének napján – egyeztetést kezdeményezett – áll a közleményben.

Épp az ezt megelőző napon utcabál-demonstrációt szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói az intézmény Vas utcai épülete előtt. Üzenetük és a demonstráció címe – „ki tudja, mit hoz a holnap” – a közelmúlt eseményeinek váratlanságára és a vészesen közeledő tanévkezdés körülményeinek kiszámíthatatlanságára utal.

Mint ismert, a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) terveinek megfelelően az SZFE szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább. A kormány szerint a modellváltás célja, hogy „az SZFE működési kereteinek megújításával új fejlődési pályára álljon, és olyan világszínvonalú intézménnyé váljon, amely folyamatosan képes biztosítani a magasan képzett utánpótlást”. Az átalakítás ellenzői szerint ugyanakkor az egyetemet belekényszerítik az alapítványi működésbe, amelynek valódi célja az erőszakos térfoglalás. Nehezményezték, hogy a modellváltás részleteiről a kormány nem egyeztetett az intézmény tanáraival és diákjaival, a döntésekről az érintettek a sajtóból értesültek.

Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére. A bejelentést követően felmondott Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, illetve Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, aki nyílt levélben szólította fel Vidnyánszky Attilát, hogy „súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát”. A kormánymédia ezért tűz alá vette Székelyt, a személyeskedéstől és trágárságtól sem mentes támadások után viszont több színész is nyíltan kiállt rendező mellett: Udvaros DorottyaBlaskó PéterLázár Kati, és Stohl András.

Szerdán derült ki, hogy az alapítvány után a felügyelőbizottságba sem került az SZFE által ajánlott tag, bekerült viszont Nemcsák Károly, valamint a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, és elnöki főtanácsadója: Szapáry György, Orbán Viktor korábbi tanácsadója, és Windisch László, a második Orbán-kormány minisztériumi főosztály-vezetője is.