„Ki tudja, mit hoz a holnap”: megmozdulást szerveznek az SZFE hallgatói az utolsó „szabad” estén

„Ki tudja, mit hoz a holnap”: megmozdulást szerveznek az SZFE hallgatói az utolsó „szabad” estén

Free SZFE feliratú tábla a Színház- és Filmművészeti Egyetemért rendezett Kossuth téri tüntetésen 2020. július 3-án (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Utcabál-demonstrációt szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói az intézmény Vas utcai épülete előtt. A ZsákUtcaBál – #freeSzFE című megmozdulás az alapítványi átállást megelőző estén, augusztus 31-én, hétfőn, 19 órakor indul, a szervezők az elmúlt 155 év ünneplésére invitálják a közönséget: „ki tudja, mit hoz a holnap.”

Üzenetük és a demonstráció címe a közelmúlt eseményeinek váratlanságára és a vészesen közeledő tanévkezdés körülményeinek kiszámíthatatlanságára utal. Legutóbb, augusztus elején, az egyetemet fenntartó alapítvány élére kinevezett kuratórium tagjainak névsoráról értesültek a sajtóból, ám a kuratórium jogosítványai a mai napig tisztázatlanok. A diákok továbbra is a felsőoktatás szabadságáért tüntetnek. Egyetemük modellváltásával kapcsolatban elsősorban a sürgetett folyamatot indokló szakmai érveket, valamint a többízben ígért egyeztetést hiányolják, a kuratórium kommunikációjával szemben ilyesmire ezidáig nem került sor – olvasható az egyetemi hallgatók közleményében.

Mint ismert, a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) terveinek megfelelően az SZFE szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább. A kormány szerint a modellváltás célja, hogy „az SZFE működési kereteinek megújításával új fejlődési pályára álljon, és olyan világszínvonalú intézménnyé váljon, amely folyamatosan képes biztosítani a magasan képzett utánpótlást”. Az átalakítás ellenzői szerint ugyanakkor az egyetemet belekényszerítik az alapítványi működésbe, amelynek valódi célja az erőszakos térfoglalás. Nehezményezték, hogy a modellváltás részleteiről a kormány nem egyeztetett az intézmény tanáraival és diákjaival, a döntésekről az érintettek a sajtóból értesültek.

Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére. A bejelentést követően felmondott Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, illetve Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője. Később Székely Gábor Kossuth-díjas rendező is csatlakozott hozzájuk, nyílt levélben indokolva meg távozását. Mint írta, Vidnyánszky Attila „súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát”. Véleménye miatt a kormánymédia tűz alá vette Székelyt, a Pesti Srácok, Demeter Szilárd és Bayer Zsolt is keményen nekiment a magyar színházi élet egyik legnevesebb alakjának. A személyeskedéstől és trágárságtól sem mentes támadások után több színész is nyíltan kiállt rendező mellett: Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Lázár Kati, és Stohl András.

Szerdán derült ki, hogy az alapítvány után az azt ellenőrző felügyelőbizottságba sem került az SZFE által ajánlott tag, bekerült viszont Nemcsák Károly, valamint a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, és elnöki főtanácsadója is.