Nemcsák Károly is megszólalt az SZFE ügyében: a törvényes működést felügyelik majd

Nemcsák Károly is megszólalt az SZFE ügyében: a törvényes működést felügyelik majd

Nemcsák Károly (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A színész, színházigazgató ígéri, nem szólnak bele a művészi munkába.

A kormány döntése szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A modellváltás célja hivatalosan, hogy „az SZFE működési kereteinek megújításával új fejlődési pályára álljon, és olyan világszínvonalú intézménnyé váljon, amely folyamatosan képes biztosítani a magasan képzett utánpótlást”. Az átalakítás ellenzői szerint ugyanakkor az egyetemet belekényszerítik az alapítványi működésbe, amelynek valódi célja az erőszakos térfoglalás.

Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére. A bejelentést követően felmondott Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, illetve Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, aki nyílt levélben szólította fel Vidnyánszky Attilát, hogy „súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát”. Véleménye miatt a kormánymédia tűz alá vette Székelyt, a személyeskedéstől és trágárságtól sem mentes támadások után több színész is nyíltan kiállt rendező mellett: Udvaros DorottyaBlaskó PéterLázár Kati, és Stohl András.

Szerdán derült ki, hogy az alapítvány után az azt ellenőrző felügyelőbizottságba sem került az SZFE által ajánlott tag, bekerült viszont Nemcsák Károly, valamint a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, és elnöki főtanácsadója: Szapáry György, Orbán Viktor korábbi tanácsadója, és Windisch László, a második Orbán-kormány minisztériumi főosztályvezetője is.

Az ATV híradója megkérdezte a felügyelőbizottsági szerepéről Nemcsákot, aki elmondta, még ő is vár az egyeztetésre, de úgy gondolja, nekik az lesz a feladatuk, hogy a törvényes működést felügyeljék, és betartassák a jogszabályokat, amelyek erre a működésre vonatkoznak.

– A József Attila Színház felügyelőbizottsága sem szól bele sem a művészi munkákba, sem abba, hogy hogyan állítjuk össze a költségvetésünket, viszont megnézi, hogy azok a számítások, azok az adatok, az a jelzés, amit nekünk a fenntartó felé kell mutatnunk, hogy azok törvényesek-e, megfelelnek-e, nem lépjük-e túl azokat a kereteket, amire működési lehetőségünk van. Én azt gondolom. hogy ugyanaz lesz a feladatunk nekünk a Színművészeti Egyetemen is – nyilatkozta a színész, színházigazgató.