Szenátus: Vidnyánszkyék az SZFE autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják

Szenátus: Vidnyánszkyék az SZFE autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az SZFE szenátusa elfogadhatatlannak tartja a Vidnyánszky Attila által már aláírt új egyetemi alapdokumentumokat, amelyek – a korábbi ígéretekkel ellentétben – a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják – közölte az egyetem péntek este. 

Az új tulajdonos szándékai szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról, 
  • nem szólhat bele a költségvetésbe 
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

A szenátus szerint a „Vidnyánszky Attila vezette kuratórium egyáltalán nem vette figyelembe az egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott, a fenntartó minisztérium kérésére már két héttel korábban elküldött alapdokumentumokat, és – a rövid határidőre hivatkozva – nem fogadta el az egyetem meghívását az augusztus 28-i egyeztető szenátusi ülésre.”

A minisztérium által augusztus 27-ére szervezett találkozón az egyetem modellváltásért felelős vezetője, a kancellár jelent meg. Ő kapta kézhez a már augusztus 24-én aláírt alapdokumentumokat, annak ellenére, hogy az SZFE vezetőségét a minisztérium minden korábbi találkozón úgy tájékoztatta, hogy ezek a dokumentumok tárgyalás és egyeztetés útján válnak majd szeptember elsejétől véglegessé – írják.  

Hozzáteszik: ezért a szenátus a mai napon levelet küldött a kuratóriumnak, melyben kinyilvánítja, hogy továbbra is ragaszkodik az egyetemi autonómia írásos garanciáihoz.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány képviselői részt vettek  az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltásáról kezdeményezett egyeztetésen – közölte az alapítvány csütörtökön.

A kuratórium átadta a 2020. szeptember 1. napjától hatályos alapító okiratot, valamint a szervezeti és működési szabályzatot, amely az egyetem jelenlegi szervezetére épít és maradéktalanul biztosítja az intézmény Alaptörvénnyel összhangban álló autonómiáját – ez volt olvasható a Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke által jegyzett közleményben. Hozzátette: a kuratórium a folyamatos párbeszéd jegyében az egyetem vezetésével szeptember 1-jén – a fenntartói jogok átvételének napján – egyeztetést kezdeményezett.

Mint ismert, a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) terveinek megfelelően az SZFE szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább. A kormány szerint a modellváltás célja, hogy „az SZFE működési kereteinek megújításával új fejlődési pályára álljon, és olyan világszínvonalú intézménnyé váljon, amely folyamatosan képes biztosítani a magasan képzett utánpótlást”. Az átalakítás ellenzői szerint ugyanakkor az egyetemet belekényszerítik az alapítványi működésbe, amelynek valódi célja az erőszakos térfoglalás. Nehezményezték, hogy a modellváltás részleteiről a kormány nem egyeztetett az intézmény tanáraival és diákjaival, a döntésekről az érintettek a sajtóból értesültek.

Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére. A bejelentést követően felmondott Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, illetve Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, aki nyílt levélben szólította fel Vidnyánszky Attilát, hogy „súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát”. A kormánymédia ezért tűz alá vette Székelyt, a személyeskedéstől és trágárságtól sem mentes támadások után viszont több színész is nyíltan kiállt rendező mellett: Udvaros DorottyaBlaskó PéterLázár Kati, és Stohl András.

Szerdán derült ki, hogy az alapítvány után a felügyelőbizottságba sem került az SZFE által ajánlott tag, bekerült viszont Nemcsák Károly, valamint a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, és elnöki főtanácsadója: Szapáry György, Orbán Viktor korábbi tanácsadója, és Windisch László, a második Orbán-kormány minisztériumi főosztály-vezetője is.