Elbarikádozta magát több színművészetis hallgató

Elbarikádozta magát több színművészetis hallgató

Tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE) tartott hétfő esti tüntetés után az intézmény több hallgatója letáborozott az épületben, majd blokádot állított – derül ki az ATV tudósításából.

Előtte, hétfőn lemondott a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése és a szenátusa, így távozik Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, valamint az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja. Upor László azzal magyarázta lépésüket, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatnák fenn az önálló vezetés látszatát.

Németh Gábor lemondott rektori tanácsadó, illetve Szurdi Panni, egy színműs hallgató az ATV Start című műsorában beszélt a jelenlegi helyzetről, és kiderült, hogy a tegnapi demonstráció után, éjjel barikádot állítottak a hallgatók.

Szurdi Panni hangsúlyozta, hogy a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől.

Németh Gábor elmondta, hogy azért sem jöhetett létre az egyeztetés a kormány által kinevezett kuratórium és az egyetem vezetése között, mert ők például először az ATV egyik kérdéséből hallottak arról, hogy a kinevezett kuratóriumi elnök, Vidnyánszky Attila már tud egy minisztériumi megbeszélésről. A kancellárt és Upor Lászlót hívták, de azt sem tudták, hogy ott lesznek a kurátorok, és azt sem tudták, konkrétan miről beszéltek volna. Az egyetem alapvetően a sajtóból értesült az alapvető kérdésekről. 

Tájékoztatásuk szerint mintegy kétszázötvenen táboroztak le az épületben.

A blokád a hétfő esti több száz fős tüntetés után – melyet a vihar részben elmosott – alakult ki. A demonstráción többek között elhangzott: a hatalom megszállta az intézményt, amely azért történik, mert a Színművészetiről gondolkodni képes emberek kerülnek ki, „nem pedig droidok”.

FRISS: Azóta lapunknak sikerült elérnie Csernai Mihályt. Az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke elmondta: kedd délben ülnek össze a hallgatók, hogy az akció részleteit megtárgyalják, délután háromkor pedig közleményt adnak ki. A várakozásaikról szólva elmondta, „az lenne az ideális állapot”, ha figyelembe vennék a követeléseiket, ez teremthetne tárgyalási alapot a hallgatók és az egyetemet irányítani kívánó alapítvány között.