HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Jóérzésű embereknek nem szabadna ezt tenniük az SZFE-vel” – Interjú Mundruczó Kornéllal

Szerző: | 2020. szeptember 03., 11:30 | Kultúra

Mundruczó Kornél (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Már az rendesen meglepett, hogy Martin Scorsese megnézné a bemutatás előtt álló filmünket – erről beszélt lapunknak adott interjújában Mundruczó Kornél. A rendező új filmje, a Pieces of a Woman világsztárokkal készült, Shia LaBeouf mellett szerepel majd benne Vanessa Kirby és Ellen Burstyn is. Az alkotást a Velencei Filmfesztiválon mutatják be.

Szóba került a magyar filmfinanszírozás is, ami számos dicséret mellett bírálatokat is kapott az elmúlt években. Elvégre az egyablakos rendszerben sokszor homályos szempontrendszer alapján döntenek támogatásról, érthetetlenül dobva vissza például Schwechtje Mihály vagy Pálfi György projektjeit. – Abban, hogy egy anyag miként töri át a döntéshozatali rendszert, és létrejön-e, szintén kevés negatív tapasztalatom van, de azért van. Kettő-három – az is elég. Megítélésem szerint a Vajna-féle Filmalap még felismerte, hogy szükség van arra a nagy hagyományra, amit magyar szerzői filmnek nevezünk. Ha ez megszűnne, ha nem lenne támogatva a szerzői- és elsőfilmes hagyomány, nagy bajban lennénk – fejtette ki a rendező.

A Proton Színházat elindító Mundruczót kérdeztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetéről is. – Ahogy (Vidnyánszky Attila – a szerk.) lebagázsozta az SZFE ügyében tiltakozókat – az ember nehezen mond bármit a nyelvi kultúrára, amit az olyan kifejezések tükröznek, mint ez vagy a libernyák. Én az SZFE-n töltöttem kilenc évet, diákként sok szép emléket, szenvedést és megkísértést, őszinte vágyat és tapasztalatot gyűjtöttem össze, miközben persze más sem érdekelt, mint, hogy elég tehetséges vagyok-e. Diáknak lenni sebezhető állapot, amelyben egy végtelen biztonságot nyújtó intézmény az SZFE. Ezek között a falak között tehetség lakik. Az említett tradíciót, ezt a szellemi bázist ignorálni és leuralni egyszerűen lehetetlen, másrészt végtelenül durva. Jóérzésű embereknek nem szabadna megtenniük. Hozzáteszem, az épületen belül soha nem éreztem semmilyen terrort azt illetően, mit kellene gondoljak – mondta lapunknak Mundruczó.

Hogyan érték el Scorsese-t, találkozott már vele? Tényleg a Fehér isten a legjobb filmje? Mit szólt ahhoz, hogy sokan értetlenül fogadták a Jupiter holdját, a levitáló menekült történetét? Tart attól, hogy összejön-e rendben a velencei bemutató? Hogyan élte meg eddig a járványhelyzetet? Szeretne még állami finanszírozású filmet forgatni? Voltak olyan egykori színművészetis barátai, évfolyamtársai, akik beledermedtek a sértettségbe? Miért gondolja, hogy ha nem lenne a Proton, Magyarországon nem tudna színházban dolgozni?

A válaszokat és a teljes interjút megtalálja a Magyar Hang augusztus 28-án megjelent 2020/35. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/35. számban? Itt megnézheti!

Címkék: A Pieces of a Woman, Mundruczó Kornél, Shia LaBeouf, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Vidnyánszky Attila


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest