HIRDETÉS
HIRDETÉS

Megkezdik a tanévet az SZFE-n

Szerző: | 2020. szeptember 14., 11:05 | Kultúra

Tiltakozás a színművészeti egyetemnél (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Megnyitotta a a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 2020/2021-es tanévét Upor László, az intézmény felmondási idejét töltő rektorhelyettese. Bár a tanév elindul, de Upor kihangsúlyozta, a „nem hallgató” hallgatók továbbra nem adják fel jelenlegi pozíciójukat és követeléseiket, továbbra is ragaszkodnak az egyetemi autonómia helyreállításához.

Upor szerint sokféle szándékot, érdeket kell összecsiszolni, ami nehéz feladat, a tanuláshoz és élethelyzetükhöz illeszkedő kísérleti tanköztársaságot hirdetnek, aminek a tevékenységébe beleférnek a hagyományosnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok és a társadalmi helyzetekre és az egyetem történelmére és jelenére reflektáló akciók. A leköszönő rektorhelyettes bízik abban, hogy mindez nemcsak áthidaló megoldásnak számít, hanem a jövőre érvényes munkának is bizonyul. – Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk, minden ellenkező híreszteléssel szemben, és azok is akarunk maradni – szögezte le Upor László.

Nem tudják, kinek üzenjenek

Novák Eszter távozó mesteroktató elmondta, egy olyan tanévet nyitnak meg, amit egy világjárvány és egy erőszakos menetben végrehajtott egyetemi modellváltás fémjelez. Novák szerint a folyamatból hiányzott a szakértelem, a tisztesség és az emberség. – Az oktatók és a hallgatók dühösek és át vannak verve, mert nem akarják befogni a szájukat. Ki-ki a maga módján küzdeni akar, és szíve mélyén dolgozni. Az egyetemen a művészettel foglalkozunk, a művészet pedig az a dolga, hogy beszéljen, felelőssége, hogy ne hallgasson – fogalmazott Novák Eszter.

Kihangsúlyozta, a kormány Gulyás Gergelyen keresztül azt üzente, hogy az egyetem ügyei nem az ő felelősségük, míg a modellváltást lebonyolító Innovációs és Technológiai Minisztérium tárca vezetője, Palkovics László is arról beszélt, hogy nem az ő felelőssége a mostani helyzet kezelése, ahogy ugyanezen az állásponton van a kuratórium vezetője, Vidnyánszky Attila is. – Mi kinek üzenjünk? – tette fel a kérdést Novák.

Később az egyetem nevében arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy „pörgesse vissza az időt” és hallja meg az egyetem vezetőit, hallgatóit és azokat a művészeket, akik a modellváltásról szóló törvény megszavazása előtt tisztességes tárgyalást kértek az SZFE számára, hallja meg az autonómia védelmében leköszönő szenátus üzenetét. – Vegye észre sok-sok ezer magyar ember, művész, tudós, tanár, tanszékek, magyar és külföldi színházak, színházi és filmes szakszervezetek, egyetemi hallgatók szolidaritását. Függessze fel a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát, és kezdjük elölről, az egyetem fél éve készen áll a tárgyalásokra – mondta el zárásként Novák.

A sajtótájékoztató végén a hallgatók egyik képviselője bejelentette, a blokádot továbbra is fenntartják.

Vidnyánszky Attila egyébként éppen a vasárnap esti Bayer show-ban beszélt arról, hogy ők akkor is elindítják a tanévet, ha a vezetés nem teszi.

Címkék: blokád, modellváltás, Novák Eszter, SZFE, Színház- és Filmművészeti Egyetem, tanévkezdés, Upor László


HIRDETÉS
Mini Svájc lett Kóspallag?

Mini Svájc lett Kóspallag?

„Úgy éreztem egy ideig, hogy források és a mozgástér hiánya miatt nem fogom tudni kiélni a kreativitásomat. Aztán átállítottam magam: ráálltam a társadalmi munka, a közösség erejére.”

Fradi: nagyszínpad!!

Fradi: nagyszínpad!!

Fontos a hazai bajnokság vagy a kupa, megsüvegelendő volt a BL kisöccsének számító Európa-liga főtábláján való tavalyi helytállás, de ez az a szint, ami a futballvilágban már valóban számít.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest