Vidnyánszky színházi szövetsége számára is kezd kínos lenni az SZFE-ügy

Vidnyánszky színházi szövetsége számára is kezd kínos lenni az SZFE-ügy

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Szabadtéri Színházak Szövetsége nyári színházi évadának megnyitóján és programismertető sajtótájékoztatóján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaság, melyet 2008-ban a jobboldali érzületű színházi igazgatók összefogására hoztak létre, hétfői közgyűlése az SZFE ügye miatt vitába torkollott – így értesült több forrásból a Hvg.hu.

Úgy tűnik, Vidnyánszky erőszakos térfoglalását, személyeskedő és támadó hangvételű nyilatkozatait azok művészek sem nézik jó szemmel, akik közel állnak hozzá. Bánsági Ildikó felmondott a Vidnyánszky vezette Nemzeti Színházban, miután igazgatóját nevezték ki a SZFE működését felügyelő kuratórium élére, a Kossuth-díjas színész tegnap délután ráadásul Nagy-Kálozy Eszterrel állt őrt a diákok által blokád alatt tartott egyetemnél. A Nemzeti Színház két másik tagja, Udvaros Dorottya és Blaskó Péter is kiállt a kormánymédia és Vidnyánszky által támadott rendező és a tanár, Székely Gábor rendező mellett, Blaskó ráadásul úgy fogalmazott, Vidnyánszky hibázott, mert „konszenzus nélkül nem fogadható el a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújítása”. – Megpróbálják ezt a két pici szakmát teljesen leépíteni, de ebben a Vidnyánszky épp úgy le fog épülni, mint mindenki más, akit épp most készül leépíteni – ezt már Cserhalmi György fogalmazta meg, de Vidnyánszkyt egykori mentora, Szinetár Miklós is lemondásra szólította fel.

Úgy tűnik most már saját színházi társaságának is kezd kínos lenni az SZFE-ügy. Mint azt a Hvg-hu megtudta, az MTT hétfői közgyűlésén Seregi Zoltán a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója vetette fel, hogy adjanak ki egy támogató nyilatkozatot az SZFE átalakítása mellett. Ezt először Vidnyánszky rossz ötletnek tartotta, végül azonban elfogadta a javaslatot. „Ekkor azonban olyan történt, ami ritka az MTT történetében: a másfél-két órás vitában több felszólaló is akadt, aki ugyan nem bírálta egyértelműen Vidnyánszkyt, de hangsúlyozta, nem lenne jó kiadni egy támogató nyilatkozatot” – írja a Hvg.hu

A társaság titkára, Szabó László a lapnak elismerte, hogy született egy visszafogott szöveg, de végül Vidnyánszky maga kérte, hogy ezt mégse adják ki. – Olyan volt a hangulat, hogy Attila attól tarthatott, nem kap elég szavazatot a nyilatkozat, ezért kérte, hogy ne foglaljon állást az MTT a Színművészetit illetően – fogalmazott az egyik résztvevő a lapnak, míg egy másik forrás arról beszélt, hogy az „üléseknek mindig volt némi párttaggyűlés hangulata, de azért eddig is voltak viták”.

A cikkből az is kiderül hogy környezete szerint Vidnyánszkyt megviselik a történések, az ellene folyó karaktergyilkosság, a kuratórium elnöke nem számított ilyen mértékű, és ilyen széles, nemzetközi és hazai támogatottságú ellenállására, ahogy az is váratlanul érte, hogy a jobboldali színházigazgatók sem biztosítják őt teljes körű támogatásukról. A Hvg.hu úgy tudja, Vidnyánszky az MTT közgyűlésén is felvetette esetleges távozást a kuratórium éléről, bár a Demokratának pár nappal később úgy nyilatkozott: „Ha azt fogom érezni, hogy eljött a pillanat, hogy tényleg már csak az én személyem az akadálya a közös gondolkodásnak, gond nélkül félre fogok állni”.

Az egyik nyilatkozó szerint a kormánynak is kezd kínos lenni az SZFE-ügy, de Vidnyánszky még bírja Orbán támogatását. Még az is lehet, hogy egy politikusra cserélik le, hogy a diákok inkább őt sírják vissza.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.