MKKE: Hagyják békén a könyvesboltokat!

MKKE: Hagyják békén a könyvesboltokat!

Toroczkai László, a Mi Hazánk mozgalom elnöke és Dúró Dóra elnökhelyettes a párt EP-választási programját bemutató és évértékelő budapesti rendezvényén 2019. január 26-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tettlegességgé fajult a könyvkiadók és -kereskedők elleni politikai támadás – jelentette ki közleményében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). A szervezet elmondása szerint egy hét alatt másodszor kénytelen szót emelni a politikai támadások ellen.

Az MKKE felidézte, hogy az egész Dúró Dóra akciójával, a Meseország mindenkié című könyv ledarálásával kezdődött. A Mi Hazánk politikusát az háborította fel, hogy a könyvben meleg mesehősök is szerepelnek – ahogy egyébként fogyatékossággal élők, illetve más olyanok, akik a nyilvánosságban kevésbé láthatóak. A szélsőségesek itt nem álltak le, a hétvégén tüntetést is tartottak a könyv miatt. A Meseország mindenkié kötetbe egyébként többek között Tompa Andrea és Kiss Judit Ágnes is írt szöveget.

A szervezet szerint a darálás óta megszaporodtak a fenyegetések és a verbális támadások a könyvkereskedők ellen is. „Könyvterjesztők kapnak zaklató írásos és telefonüzeneteket, automata e-mail-bombák segítségével kísérlik megbénítani a levelezőrendszereket. Telefonon fenyegetnek könyvesboltokat – köztük olyanokat is, amelyek nem is árusítják a szóban forgó könyvet, de rákerültek valamely könyvellenes szervezet listájára. Tegnap szóbeliből tettlegessé váltak a támadások: egy politikai szervezet valótlan tartalmú, uszító politikai feliratokat ragasztott azoknak a boltoknak az ajtajára, amelyről úgy vélte, hogy forgalmazzák a céltáblájukon szereplő könyvet. Ez már végképp nem politikai véleménynyilvánítás vagy kritika, hanem törvénysértés” – közölte az MKKE.

Kedden ennek kapcsán többen felhívták a figyelmet a párhuzamra, hogy zsidó könyvesboltokra kerültek ki hasonló jellegű feliratok a harmincas-negyvenes években. A plakátokon az szerepelt: „Figyelem! Ebben a könyvesboltban gyermekekre veszélyes homoszexuális propagandakiadványt forgalmaznak!” Alatta ott szerepelt egy „Magyar Ellenállás” feliratú logó.

Az MKKE elmondása szerint „225 éve működő magyar civil szervezetként türelmes és toleráns a könyvek tartalmi sokszínűségét elfogadni képtelen politikai szervezetekkel szemben. De van egy határ, amit nem lehet átlépni. Hagyják békén a könyvesboltokat!”

Utóbbi mondat rímel Orbán Viktor szavaira. A miniszterelnök vasárnap szállt be a vitába, a Kossuth Rádióban arról beszélve: „Magyarországon vannak jogszabályok, melyek a homoszexualitásra vonatkoznak. A magyarok türelmesek és toleránsak ezzel a jelenséggel szemben. Jól viseljük a provokációt is. De van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni. Hagyják békén a gyerekeinket!” Azt, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak a homoszexualitásra, nem részletezte, ahogy azt sem magyarázta meg, miért említi különálló csoportokként a magyarokat és a melegeket.

A Meseország mindenkié kiadója egyébként az elmúlt hetekben egyértelművé tette, hogy Dúró Dóra támadása csak jót tett a könyvnek, az eladási adatok jelentősen megugrottak.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.